OPROEP VOOR EEN VEILIGE PLEK

“Na een aardbeving komen we meteen in actie. We helpen de slachtoffers en kijken daarna pas waarom de huizen zijn ingestort. Nu is er alleen maar aandacht voor de vraag waarom de huizen zijn ingestort.”

2e Paasdag was er een bijeenkomst in de Geertekerk te Utrecht. Twintig slachtoffers van seksueel misbruik door de katholieke kerk waaronder drie vrouwen vertelden daar hun verhaal. Een bewogen dag en voor mij een vol herkenning. In elk verhaal zaten wel elementen die ook op mezelf van toepassing waren.

Hoe moeilijk het is om met je verhaal naar buiten te komen, zelfs in een besloten bijeenkomst, bleek uit het feit dat een aantal aanwezigen het uiteindelijk toch niet aandurfde.

Dat was echter geen verrassing voor me; van de 146 bij mij bekende slachtoffers die ik per email uitgenodigd had om naar Utrecht te komen om daar hun verhaal te doen hadden maar 2 mensen de stap gewaagd.

Na afloop waren twee dingen duidelijk:

1. Er moet een veilige plek voor de slachtoffers komen

2. We zullen daar zelf onze schouders onder moeten zetten

Bij Hulp & Recht voelt men zich niet veilig en terecht als ik de verhalen hoor. Van Deetman hoeven we niets te verwachten. Zijn (voor)onderzoek is vooral historisch en niet gericht op hulp aan slachtoffers.

Om die veilige plek te realiseren komen begin mei  een aantal ervaringsdeskundigen – laat ik onze groep die zich 2e Paasdag geformeerd heeft zo maar noemen, dat klinkt heel wat beter dan slachtoffers – in Nijmegen bijeen om daar een opzet te maken voor een ONAFHANKELIJK STEUNPUNT voor slachtoffers.

Een veilige plek waar slachtoffers zich kunnen melden.

Een veilige plek waar slachtoffers met hun verhaal heen kunnen.

Een veilige plek waar slachtoffers de weg gewezen wordt in de mogelijkheden van eventuele psychische opvang en juridische bijstand.

Een veilige plek waar ook de partners van slachtoffers – een groep die tot nu toe “vergeten” wordt – terecht kunnen.

Onze opzet voor dit ONAFHANKELIJKE STEUNPUNT zullen we daarna aan de 2e Kamer doorgeven zodat zij het bij de regering kunnen neerleggen. Want dáár hoort het. Het is de politiek die toegestaan heeft dat er een (kerkelijke) staat binnen de staat heeft mogen bestaan. Het is de politiek die de katholieke kerk daarmee een vrijbrief heeft gegeven om het misbruik te verdoezelen met het gevolg dat het decennia lang gewoon door kon gaan.

Om de 2e kamer te laten zien dat onze oproep voor dit onafhankelijk steunpunt de wens is van veel mensen roep ik hierbij iedereen die het daarmee eens is op de tekst

Ik vind dat de regering ervoor moet zorgen dat er een onafhankelijk steunpunt komt voor slachtoffers en hun omgeving van seksueel misbruik door de katholieke kerk

te mailen naar eenveiligeplek@gmail.com

Dit bericht is geplaatst in Misbruik met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op OPROEP VOOR EEN VEILIGE PLEK

  1. Thomas schreef:

    Kerk, of Staat, misbruik heeft vele facetten

  2. linda hage schreef:

    de regering steekt overal zijn neus in dus ja,hier mogen ze dat dan zeker ook in doen.
    laten ze nu dan eens de mensen uit eigen land een helpende hand geven.

  3. Frans schreef:

    Ik denk dat degene die het misbruik is overkomen degene zijn die weten wat een ander kan voelen en Hulp en Recht niet die deskundigheid en zeker niet die onpartijdigheid heeft die zo hart nodig is.
    Prima initiatief, hopenlijk worden ze straks ook door de Regering zo beoordeeld.

  4. Rens schreef:

    Een onafhankelijk steunpunt als dit is een zeer goed idee.

    De commissie Deetman is slechts een onderzoek naar wat er al gebeurt is, opzich niet verkeerd maar het heeft verder niets met ondersteuning te maken.

    Hulp & Recht is niet bepaald onafhankelijk en omdat het wordt ondersteund door diezelfde kerk waar aanwijzingen van verdoezeling van misbruik zijn gemeld… meerdere malen!

  5. kees schreef:

    Hartstikke goed zo’n onafhankelijk steunpunt, ik hoop dat het er echt komt.
    UIt de vele verhalen die we zondag hebben gehoord blijkt wel dat ondersteuning, opvang , begeleiding ,een luisterend hoor, uitwisseling van ervaringen ed., alleen maar kan als er een 100% veilige omgeving wordt gecreeerd.
    Ik ondersteun het initiatief van harte.

  6. Christa schreef:

    Zojuist met veel liefde zoals ik al liet weten deze oproep overgenomen, onderbouwd en geplaatst..hoop dat het je goedkeuring weerdragen kan.

    Later op de dag zal ik nog op je bericht in gaan omtrent die petitie en die cryptische omschrijving 😉

    Nu nog even genieten van het zonnetje wat alsnog vandaag is gaan schijnen…

    Warme groet,

    Christa

  7. j.rutter schreef:

    Verzonden op: 9 april 2010 om 02:04
    Ik ben het volkomen mee eens José.
    Ik had gelijk het vermeld en al aangegeven dat ik het niet eens ben zoals het onderzoek zal lopen .Dat de Kerk de dienst nu nog uit maakt .Hoe hun schandalen worden behandeld .Ik had hier melding van gemaakt . Dat er een onderzoek zou moeten plaats vinden los van de kerk .De reactie van de brief van rkk en het mailtje die ze. hierop gaven geven geen zekerheid in deze zaak. Het is dan zeker een goede zaak om een mail te sturen naar eenveiligeplek .Slachtoffers die straks messchien met daders moeten praten .Nee . Noemen ze dat in vertrouwen behandelen . Er is eerder wantrouwen .Jou verhaal doen naar zijne scheinheiligheid .In de Heer Deetman heeft niemand vertouwen .Het word duidelijk tijd .Dat er in de politiek de knopen worden door gehakt .Meer als 1300 slachtoffers hebben zich gemeld .Op die gene na die het nog niet kunnen en durven vertellen . Er toch tijd dat Actie komt

    J.Rutter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *