7000 nieuwe slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk in Nederland

Sinds eergisteren zijn er in Nederland ca. 7000 nieuwe slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk bijgekomen.

Slachtoffers die niet naar Hulp en Recht kunnen gaan.

Slachtoffers die zich niet kunnen melden bij Dhr. Deetman.

Slachtoffers die door de media vergeten worden.

Slachtoffers die nergens hun verhaal kwijt kunnen.

Het Vaticaan heeft altijd benadrukt dat Paus benedictus XVI geen rol speelde in het tegenhouden van het bestraffen van schuldige priesters in de tijd dat hij hoofd was van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Eergisteren echter publiceerde Associated Press een brief uit 1985 waaruit onomstotelijk blijkt dat hij geweigerd heeft een Amerikaanse priester die kinderen seksueel misbruikte uit zijn ambt te zetten. Hij was bezorgd over het effect dat het ontslag kon hebben op “het heil van de universele kerk.”

Het vermijden van een schandaal was belangrijker dan het beschermen van kinderen.

_47619480_009087958-1.jpg

Eerst waren het nog de gezagsdragers van een lager echelon zoals bisschop van Luyn en kardinaal Simonis die logen over het misbruik binnen hun organisatie. Nu echter staat vast dat de absolute leider van de katholieke kerk en de plaatsbekleder van Christus op aarde liegt.

Voor de 7000 religieuzen die Nederland nog telt, priesters, broeders, fraters en zusters die zich hun leven lang in dienst gesteld hebben van hun medemens, in de missie, als pastoraal werk(st)er of anderszins moet deze onthulling over hun kerkelijke leider als een ramp overkomen. Ineens is het laatste restje houvast voor hen verdwenen.

Dat de katholieke kerk keihard aangepakt moet worden staat voor mij als een paal boven water. En niet alleen de misbruikers moeten gestraft worden, ook degenen die het hebben laten gebeuren en voortduren moeten aan de schandpaal genageld worden. Ook al is hij nu paus.

Aan “de dictatuur van het Vaticaan” zoals Rik Devillé, de emeritus pastoor van het Belgische Buizingen, het noemt moet voor eens en voor altijd een einde gemaakt worden. Ik heb sinds ik misbruikt ben helemaal niets meer met de katholieke kerk. Dat weet u. Ik blijf er het liefst zo ver mogelijk vandaan. Maar ik zie de religieuzen van Nederland dan ook niet meer als onderdelen van de katholieke kerk. Voor mij zijn het slachtoffers die nergens naar toe kunnen en alleen hun geloof nog maar hebben om op terug te vallen.

Als iets rot blijkt te zijn, moet je die rotte plek eruit snijden. Dan hou je het goede stuk over.

Dit bericht is geplaatst in Misbruik met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op 7000 nieuwe slachtoffers van misbruik binnen de katholieke kerk in Nederland

 1. Christa schreef:

  Dan krijgt de paus het nog behoorlijk druk nu hij heeft laten weten bereid te zijn slachtoffers van misbruik te willen ontmoeten (cynisme-modus)

  Voor mijn gevoel is het al te laat om die rotte plek weg te snijden, er is teveel besmet om dit met een simpele snede te verwijderen..

  Lees nu net dat een kwart van de rooms-katholieken in Duitsland overweegt zijn lidmaatschap van de kerk op te zeggen en dat is alleen maar van lezen uit de media én Duitsland..

  We zijn hier nog lang niet klaar mee..topje van de berg wordt langzaam maar gestaag beklommen en eenmaal boven zullen we zien wie er keihard aan de andere kant van die berg naar beneden donderen..

  En dan nog rest de vraag : wie kan dát op gaan ruimen..

 2. Fred schreef:

  Ik kan het alleen maar met je eens zijn. Het niet altijd heldere verschil tussen een liefdevolle benadering en misbruik ligt natuurlijk in the eye of the beholder. Maar voor mij is het slachtoffer alleen degene die bepaalt of de grens van het toelaatbare is overschreden. En misbruik dient gestraft. Maar de Kerk (whatever that may be) heeft zich hier onttrokken aan de normale rechtsstatelijke gang van zaken en heeft daarmee in morele zin alle ellende over zichzelf afgeroepen. Al draag je nog zo’n mooie jurken en ook al tooi je je met de mooiste mutsen, dan nog dien je te beseffen dat mensen boven instiuties gaan. Dat onbegrip heeft de ondergang van diezelfde kerk ingeluid.

 3. Simon schreef:

  Ratzinger was inderdaad direct verantwoordelijk voor het beleid met betrekking tot misbruik. Niet alleen trok hij de verkeerde conclusies om maar vooral het aanzien van de kerk niet te schaden. Hij behandelde die zaken in een bijzonder traag tempo zoals ik in een reconstructie in de New York Times las. Er gingen vele jaren overheen. Daarom zou hij moeten aftreden.

 4. Jokke Hennekam schreef:

  N.a.v. de brief uit 1985 van de heer Ratzinger ( verschenen in A.P.), waarmee zal kunnen bewezen worden dat hij wel degelijk het belang van het imago van de kerk boven het welzijn van kinderen stelde, wil Richard Dawkins ( schrijver van The Gods Dellusion ) alles in het werk stellen om d epaus te laten arresteren bij zijn aangekondigd bezoek aan G.B.

  Hij vindt niet dat de Paus zich kan beroepen op onschendbaarheid als staatshoofd, vermits Vatikaanstad niet erkend is door de VN.

  Benieuwd hoe dat gaat aflopen ….

  Dit is voor sommige mensen misschien wel schokkender dan kindermisbruik…

 5. Geert schreef:

  Het celibaat is in 1000 ingesteld; als paters zouden trouwen zou dat verwatering van het eigendom betekenen van de RK-kerk. Dat was de reden. Geld. Later hebben ze dat celibaat gespirutaliseerd. Het volk werd weer voor de gek gehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *