SIROTKA

Van alle adellijke families in de geschiedenis van Belarus is die van Radzivil veruit het beroemdst. Ze voerden het leger aan in de oorlogen tegen hun buurlanden en op politiek en economisch terrein was hun invloed groot. Ook op het cultuurgebied lieten ze van zich spreken. Ze legden grote bibliotheken aan, verzamelden schilderijen en bijzonder voorwerpen en bouwden fantastische kastelen. Niet zo heel ver van het weeshuis staan er twee, een in Nesvizh en een in Mir.

mir.jpg

Mocht u ooit Belarus bezoeken, dan zou ik ze zeker gaan bekijken, vanaf Minsk is het ongeveer een uur rijden.
Zoals het hoort bij dit soort families zijn er altijd leden die “iets bijzonders” hebben. Zo was Barbara Radzivil (1520-1551) befaamd om haar schoonheid en berucht om haar amoureuze escapades. Ik 1550 huwde ze met de koning van Polen, Zyhimont II August en hun huwelijk werd in die tijd ‘love-affair van de eeuw’ genoemd.  Een jaar later stierf ze plotseling, 30 jaar jong, volgens sommigen uit jalousie vergiftigd door haar schoonmoeder
Voor mij is Mikalaj Radzivil Sirotka (1549-1616), zoon van Mikalaj Radzivil Zjorny (de Zwarte) de meest interessante figuur. Hij reisde naar exotische plaatsen zoals Jeruzalem, Syriл en Egypte en hield, en daarom boeit hij me zo, een zeer gedetailleerd reislogboek bij. Hij nam uit de landen die hij bezocht van alles mee, niet alleen kunstvoorwerpen maar bijvoorbeeld ook mummies. Het mummificeren vond hij zo fascinerend dat hij het ritueel overnam en als u een keer in de gelegenheid bent de kerk van Nesvizh te bezoeken, moet u zeker in de grafkelder gaan kijken waar de gemummificeerde lichamen van 72 leden van de familie in grote, bestofte houten kisten staan opgesteld.

graf.jpg

Er zijn ook veel legendes over de familie in omloop. Een daarvan kunt u straks in een vorm lezen in “Pjotr’s borsjt”.
Naast zijn reislust en schrijfzin is er en nog iets wat me intrigeert aan Mikalaj Radzivil Sirotka. Dat komt ook een beetje door de kinderen hier, door hun situatie.
Waarom werd iemand wiens ouders nog leefden 450 jaar geleden Sirotka, ‘de wees’, genoemd? Dronken zijn ouders misschien ook teveel?

Dit bericht is geplaatst in Belarus met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *