Midden in het dorp staat een houten huis. Het ligt een eindje van de weg af en ziet er fris geschilderd en goed onderhouden uit. Ervoor is door de kinderen van het weeshuis een kleurrijke bloementuin aangelegd.
Dit huis speelt een centrale rol in “Pjotr’s borsjt”, de roman die ik voor de Stichting aan het schrijven ben (voor de niet-culinair onderlegden onder u, borsjt is een bietensoep die vooral in de landen van de voormalige Sovjet-Unie gegeten wordt). Dit huis is ook de plaats waar binnenkort de eerste kinderen gaan leren zelfstandig te wonen. Zoals dat in Nederland ook gebeurt met veel kinderen met een licht verstandelijke handicap. Want dat zou je bijna vergeten als je hier elke dag rondloopt: de kinderen in het weeshuis hebben allemaal een verstandelijke beperking. Aan velen van hen is dat niet te zien en merk je het pas als je met hen praat of hen langer observeert
Dat is ook het moeilijke voor hen, iedereen ziet hen aan voor gewone kinderen.
Er lopen echter ook kinderen rond waarbij het heel duidelijk is.
In 2005 kwam Drs. Marc Jansen naar het weeshuis. Hij is beleidsadviseur Onderzoek en Ontwikkeling van het Orthopedagogisch Centrum Brabant en gespecialiseerd in zelfstandig wonen. In een speciale opgezette werkgroep werd de methodiek van zelfstandigheidstraining die in Nederland gebruikt wordt aangepast aan de Belarussische situatie. Ze noemden het het “Hollandse Model”.
Over een paar dagen gaan de eerste kinderen in het huis wonen, samen met een begeleider. Ze vinden het heel spannend en kijken er enorm naar uit. En zij niet alleen, veel andere internaten kijken met grote belangstelling toe. Want dit zou ook hun kinderen wel eens een toekomst kunnen bieden.
Vanmorgen vroeg, toen ik op het opkomen van de zon stond te wachten om een mooie foto van het huis te kunnen maken, realiseerde in me plotseling dat er in Nederland een paar huizen staan die sprekend op dit huis lijken. Namelijk in de Zaanse Schans.
Ruim 300 jaar geleden, in 1697, bracht tsaar Peter (Pjotr) de Grote een bezoek aan de Nederlanden. Hij wilde op de hoogte gebracht worden van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en bezocht in Zaandam o.a. een scheepswerf om later schepen te kunnen bouwen in Rusland. Naar “Hollands Model”.
Of deze Pjotr ook van borsjt hield weten we niet. Waarschijnlijk wel.
Hoi Pa,
goede foto’s hoor, erg mooi licht. Leuke info ook het project. Ik kan me voorstellen dat die kids het spannend vinden om zelfstandiger te gaan wonen.
gr, Mattijs
Hey José,
Je zit er nog maar bijna twee weken, maar ondertussen heb je al een hele (onbekende) wereld ontsloten.
Het roept wel op dat je als lezer meer – meer – meer wilt weten…
Welke leeftijden zijn er eigenlijk op het weeshuis?
En wat gaat er gebeuren wanneer de kinderen in dat zelfstandig wonen terecht komen? Worden er ook dagbestedingen gezocht, of aangepast werk?
Zijn er al meer van die zelfstandig wonen units? Of is dit een pilot-project?
Wat wordt de kinderen nog meer geleerd op het internaat (naast zelfstandigheid)? En zijn die lessen individueel, rekening houdend met de handicap, gericht of is er een basisprogramma?
Of is dat nu juist wat wel een forse zak met geld kan gebruiken?
Kortom, maar gauw dat boek schrijven: ik kan niet wachten het te lezen.
Liefs,
Suara
Wat een geweldig boek in 1 dag uitgelezen. Wij hebben in het najaar 2 kinderen uit Belarus van 9 jaar 6 weken in huis gehad.1 jongen kon model hebben gestaan voor pjotr.De schooljuf zei het komt niet meer goed met hem,hartverscheurend zo jong en dan al niet meer op te voeden.Wat verschrikkelijk wat de drank doet. Heel mooi om de kinderen zelfstandig te leren wonen. Ik hoop dat er heel veel boeken voor dit projekt worden verkocht. Heel veel succes er mee. Maria van der Horst.