Bibliotheek ’t Spui te Vlissingen : Hoe bezuinig je verantwoord € 500.000?

Een bibliotheek is een plaats waar je boeken kunt lenen en die toegankelijk is voor alle bewoners uit haar werkgebied, ongeacht leeftijd, beroep, maatschappelijke positie of ontwikkeling. Daarnaast heeft het als ontmoetingsplaats een sociale functie.

Dát zijn de kerntaken van een bibliotheek.

Er moet door de bibliotheek Vlissingen 500.000 euro bezuinigd worden, een kwart van de begroting. Deze bezuiniging wil de directie verwezenlijken door het sluiten van de hoofdvestiging ’t Spui en nevenvestiging Oost-Souburg en de bibliotheek onder te brengen in buurthuizen.

Alleen… sluiting geeft geen garantie dat er ook werkelijk een half miljoen bezuinigd wordt. Integendeel, ten eerst zal er een huurder voor het pand ’t Spui gevonden moeten worden – wie wil er daar straks, als het helemaal een dooie hoek is geworden, nog zitten – en daarnaast  is het nog maar de vraag of buurthuizen e.d. bereid zijn kosteloos hun toch al krappe ruimte ter beschikking te stellen.

Met het door de directie van de bibliotheek uitgebrachte plan is er dus nog totaal geen uitzicht op enige bezuiniging.

Dat is de enige conclusie die men kan en mag trekken.

Vraag is: hoe dan een half miljoen bezuinigen?

Geen idee, want ondanks navragen krijgen we geen inzicht in het financiële reilen en zeilen van de bibliotheek. We weten dus niet waar die andere anderhalf miljoen aan opgaan. Het enige houvast dat we hebben is het plan voor de zogenaamde bibliotheek van de toekomst.  En wat staat daar in? Uitbreiden schoolbibliotheken, inrichten adviesdiensten, geavanceerde website, infobibliotheek.

Schoolbibliotheken hebben hun functie reeds jaren bewezen. Het is echter de taak van de scholen zelf om die op te zetten en bij te houden. De bibliotheek kan er natuurlijk  in adviseren maar verder hoort haar bemoeienis  daarmee op te houden. Een schoolbibliotheek hoort bij het onderwijs.

Tijdens de infoavonden in bibliotheek ’t Spui werd er gewezen op de enorme hoeveelheid informatie die tijdens het zoeken op internet op je afkomt en dat bibliotheek ’t Spui daar een oplossing voor aan het maken is.

Nu bestaat er echter voor scholen al een programma dat dit doet: Biebsearch, ontwikkeld in Zwolle en bij steeds meer scholen en bibliotheken  in Nederland in gebruik. Waarom het wiel nogmaals uitvinden?

Ook wil de bibliotheek van Vlissingen volgens directeur Kees Hamann een eigen “google” ontwikkelen waarbij ze alle informatie op het internet ook nog eens gaan screenen.

Lijkt me een beetje grootheidswaanzin voor een provinciestad als Vlissingen.

Natuurlijk is het voor sommige mensen handig terecht te kunnen op een geavanceerde website waardoor er 24/7 gebruik gemaakt kan worden van bibliotheekdiensten.  Een Biebsearch, maar dan niet alleen voor het onderwijs, zal daar in de toekomst een oplossing voor bieden. Ook die hoeft Vlissingen dus niet zelf te gaan maken. Dat is geld weggooien.

Vlissingen heeft bijna 45.000 inwoners. Daarvan is ruim 31 % ouder dan 55 jaar.

Als bibliotheek Vlissingen zoals ze in haar brochure schrijft  een bibliotheek wil behouden die past bij de behoeften van vandaag en morgen, dan kan en mag ze deze, veelal niet of amper “gedigitaliseerde” groep, niet in de kou laten staan.Dan zal ze moeten snijden in zaken die niet tot de kerntaken van een bibliotheek behoren.

Het is als met het snoeien van een plant, als je te ver terugsnoeit houd je uiteindelijk niets meer over. Je moet de loten die teveel energie kosten en de plant zwakker maken eraf halen en hem toppen!

P.S.

Wat  bibliotheek ’t Spui voor u betekent kunt u nog steeds op facebook laten weten. Als u hier klikt komt u meteen op de desbetreffende pagina

Als u wilt dat al uw internetvrienden dit blog ook zouden moeten lezen, hoeft u alleen maar op een van de  knoppen bij Share and Enjoy te klikken (van facebook tot twitter)

Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Bibliotheek ’t Spui te Vlissingen : Hoe bezuinig je verantwoord € 500.000?

 1. Ria schreef:

  Deze bibliotheek kan niet sluiten. Men kan zovele mensen en kinderen toch niet in de kou laten staan!
  Dit kan en mag niet gebeuren!

 2. Theodora schreef:

  Wat ben ik blij dat je het woord ‘grootheidswaan’ gebruikt…ik roep sinds jaar en dag dat de directie zowel megalomaan als monomaan is…

  en ja, de huidige bezoekers zullen in de toekomst in de kou staan…

  een grote blamage voor de stad Vlissingen.

 3. Rosa schreef:

  Hola guapo. No idea what the blog is about, but HAPPY 60th BIRTHDAY!!!!! I hope you have a great day and much celebration. Besos

 4. johannes de lange schreef:

  Doodgewoon afblijven van die bieb en eventueel zoeken naar andere (lees:efficientere) vormen van bezuinigen.

 5. Norbert schreef:

  Die schoolbibliotheken zijn een kerntaak voor de basisscholen (dat OCW hierop geen enkele visie heeft ontwikkeld is een tweede). De Bibliotheek Vlissingen gaat toch ook niet in de mediatheek van de HZ zitten. Als je een goede ondersteunende functie naar de scholen wil ontwikkelen kun je beter in een toegankelijke centrale voorziening investeren met gekwalificeerd personeel en goede faciliteiten (collectie en ICT) i.p.v. meer dan 10 kleine mediatheekjes (dubbeling van collecties en versnippering van personeelsformatie en competenties). Al die kleine schoolbibliotheken bieden maar een wankele basis voor een kwalitatief hoogstaande dienstverlening en zijn bovendien te veel speelbal van de grillen en grollen van desbetreffende schooldirecties.
  Het concept van de schoolbibliotheken en ligt mijns inziens ten grondslag aan het besluit om de centrale vestigingen in Vlissingen en Souburg te sluiten. Waar moet je anders het geld vandaan halen om in tijden van bezuinigingen die extra investeringen in collecties en personeel te realiseren?
  Kortom de ontwikkeling van schoolbibliotheken (en buurtbibliotheken)is duur en inefficient. Verder is de thuisbibliotheek er nu toch ook al, ik kan tenminste van thuis uit boeken aanvragen binnen Zeeland en zelfs tot ver daarbuiten. Inderdaad die website zal er wel gelikter (eigentijdser) uit komen te zien, maar daar zit maar een deel van de Vlissingse burgers op te wachten.
  Waarom niet het idee van de schoolbibliotheken heroverwegen (gezichtsverlies?), Souburg sluiten, een versoberde centrale in ’t Spui (kleinere collectie, minder openingsuren) en overbodig personeel doorsluizen naar andere functies binnen de gemeente? Volgens mij kom dan al een eind richting vijf ton.

 6. leo.willemse schreef:

  Ik kan mij niet scharen achter de de ideeen van directeur Kees Hamann.Ik denk niet dat verhuizing van bibliotheken naar buurthuizen en etc het bibliotheekwerk zal verbeteren.De zichtbaarheid gaat verloren, waardoor er geen beroep meer wordt gedaan op de al dan niet gedigtaliseerde bibliotheekmedewerkers en hun kennis. Maar men -tegenstanders van sluiting-moeten zich ook niet blindstaren op de romantische gedachte van een uitleenbibliotheek, waar men “goede boeken”vindt die ons leven verbeteren.Over goede boeken lopen de meningen nogal uiteen, en dat al sinds de uitvinding van het boek. Verder: Uitleningen lopen al sinds 1995 hard terug.Bibliotheken moeten andere manieren bedenken om hun taak-educatief, recreatief- waar te blijven maken.Want in die taak geloof ik.Echter: door te blijven geloven in het papieren boek alleen, dat is niet voldoende.

  Commentaar José: sinds 2006 (landelijk dieptepunt uitleningen) stijgt het aantal uitleningen in Nederland weer gestaag en in 2010 hebben zelfs een aantal bibliotheken recordcijfers gedraaid. Alleen in Vlissingen neemt sinds 2006 het aantal uitleningen volgens de cijfers van zowel CBS als de Stichting Leenrecht af, dit in tegenstelling tot wat er in de brochure van Kees Hamann wordt vermeld. Toen ik hem daarover uitleg vroeg, zei hij dat dat kwam omdat ze een deel van de uitleningen (namelijk die op scholen gedaan werden) niet opgaven en dat het werkelijke aantal van Vlissingen 70.000 uitleningen hoger lag. (30 % van het opgegeven totaal) Dat hij daarmee frauduleus bezig is – schrijvers krijgen voor elke uitlening van een door hen geschreven boek een kleine vergoeding via de stichting Leenrecht – ontgaat hem daarbij blijkbaar.

 7. Rob Vellinga schreef:

  Met belangstelling volg ik de discussie in Vlissingen over de aangekondigde sluiting van de centrale bibliotheek. Volgens deze site moet er 25% van de begroting bezuinigd worden, een bedrag van 5 ton. Dit betekent dat de totale begroting 2 miljoen bedraagt in een gemeente met 45.000 inwoners. Ik ben zelf directeur van een bibliotheekorganisatie die 2 bibliotheken exploiteert met een werkgebied van 50.000 inwoners en een begroting van 1,3 miljoen (tamelijk gemiddeld in Nederland). Voor 2012 krijg ik te maken met een bezuiniging van 5% en dat gaat lukken.
  Dit betekent dat men thans in Vlissingen een zeer dure bibliotheekvoorziening heeft, met waarschijnlijk extreem hoge huisvestings- en/of personele lasten.
  Als ik een advies mag geven: vraag openheid van de gemeente over de huidige financiën, bewerk desnoods raadsleden. Laat de gemeente eens onderzoeken wat andere, vergelijkbare bibliotheken kosten. Financieel deugt er iets niet of Vlissingen heeft een bibliotheekvoorziening met enkele waterhoofden.
  De centrale sluiten betekent op termijn zelfmoord voor de lokale bibliotheek, en welke gemeente subsidieert nu tonnen in vage, plaatsvervangende digitale diensten waar er al genoeg van zijn? Tevens vind ik, met anderen, dat scholen hun eigen mediatheek maar moeten betalen, daar is bibliotheeksubsidie toch niet voor bedoeld?
  Met een begroting van 1,5 miljoen moet een moderne en levendige fysieke bibliotheek uitstekend in stand te houden zijn in Vlissingen. Op 2 a-4tjes reken ik dat zo uit. Laten jullie je niet inpakken door de bibliotheekdirectie en/of wethouder. Sterkte!!

 8. Hans Krol schreef:

  Met genoegen verneem ik heden via de Provinciale Zeeuwse Courant dat het gemeentebestuur van Vlissingen op zijn schreden is terug gekomen en dankzij publieksacties sluiting van de openbare bibliotheken in Vlissingen en Oost-Souburg op tijd kon worden voorkomen.
  Lof zelfs ditmaal voor wethouder R. van Dooren.
  Hulde ook aan José Hennekam en al die andere Vlissingers
  die zich hebben ingezet tot behoud van deze bibliotheekvoorziening als lokaal kennis- en mediacentrum.
  Hans Krol, Heemstede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *