De “eeuwige stilte” doorbroken ?

“Aan hen die slachtoffer werden van misbruik binnen de katholieke internaten bieden religieuzen en bisschoppen hun diep gevoelde medeleven en excuses aan….. De bisschoppenconferentie en KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen) geven de voorkeur aan breed, extern en onafhankelijk onderzoek.” Heel wat zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Excuses en ook nog een onafhankelijk onderzoek. Maar is dat wel zo. Excuses maken is toch wel het minste wat je mag verwachten.

En of een door de Kerk aangestuurd onderzoek geleid door drs. W.J. Deetman (CDA) ook werkelijk onafhankelijk kan zijn is maar de vraag. In feite is het weer de bekende eigenvleeskeurende slager. Waarom niet bijvoorbeeld een niet aan religie gelieerd persoon gekozen, zoals Tweede Kamerlid Khadija Arib. Zij heeft verstand van zaken: zij was het die op 25 juni 2009  naar aanleiding van een uitzending van Zembla over seksueel misbruik van kinderen binnen de Kerk aan minister Hirsch Ballin van Justitie vragen stelde.Maar wie weet wat de persconferentie van morgen voor ons in petto heeft.

Daarnaast kan je je afvragen wát men zou moeten onderzoeken.

Hoe het heeft kunnen gebeuren? Waarom het nog niet eerder bekend is geworden?

Lees http://www.josehennekam.com/weblog/?p=194 en je weet het.

Natuurlijk wist de Kerk in Nederland het  al lang. Al in 1967 werd er op Don Rua een pater weggestuurd door de toenmalige overste (wiens secretaris een zekere van Luyn was, ja, inderdaad dezelfde…)

Op welke internaten het zich heeft afgespeeld?

Op welke niet zou je je bijna afvragen. Maar Hulp & Recht heeft vast een lijst en zal die wellicht nu eindelijk openbaar moeten maken. (Ik schrijf ‘eindelijk’ omdat ze dat tot nu toe in alle toonaarden weigeren. Een misbruikslachtoffer schreef me dat ze van Hulp & Recht wilde weten of de kapelaan die haar misbruikt had nog leefde. Het antwoord was dat men daar vanwege de privacy niet op kon antwoorden) Daarnaast zijn er in de media de afgelopen dagen ook een aantal genoemd en wil ik, als ik er een onderzoekscommissie een plezier mee kan doen, hierbij best nog een aantal namen van instellingen geven die via mijn mailbox zijn binnengekomen:

Kindertehuis Abshove Munstergeleen, Saint Louis Oudenbosch, Saint Louis Amersfoort, Canisiuscollege Nijmegen, Sainte Marie te Huijbergen

Wie de misbruikers waren?

Als de misbruiker nu nog in leven is, is dat zeker zinvol. Niet om hem (of haar) te straffen maar om ervoor te zorgen dat hij (of zij) het niet meer kan doen. Voor diegenen die reeds overleden zijn hoeft niemand meer bang te zijn. Dus wat heeft dat bij hen voor zin?

Of er letselschade of smartengeld betaald moet gaan worden?

Er is vandaag al een groep uit Limburg opgestaan die stelt: “De broeders hebben ons uitgekleed. Nu gaan wij de Kerk uitkleden. We gaan proberen zoveel mogelijk geld bij de Kerk weg te halen. Dat miljoen van Aegon is zeker niet genoeg.”

Er zijn ongetwijfeld slachtoffers die baat bij smartengeld hebben omdat hun hele leven verwoest is.  Ik kan me ook voorstellen dat je na de uitlatingen van bisschop Gerard de Korte in de uitzending van Nova van 9 maart (http://www.allesgemist.nl/video/Nova/Den+Haag+vandaag/134813) dit soort initiatieven ontplooit.

De groep heeft mij gisteren gevraagd me bij hen aan te sluiten. Dat heb ik niet gedaan en zal ik ook niet doen. Het gaat mij niet om compensatie in de vorm van geld, het moet gewoon nooit meer kunnen gebeuren. Maar dat had u al in http://www.josehennekam.com/weblog/?p=289 kunnen lezen.

Ik ben bang dat men vergeet dat zo’n juridische procedure soms jaren duurt. Jaren waarin je dag in dag uit met je verleden wordt geconfronteerd, jaren die je nooit meer terugkrijgt. Mocht de Kerk zich echter geroepen voelen mij zonder die lijdensweg smartengeld te betalen dan vind ik dat prima. Ik weet nog wel een (niet-katholiek) weeshuis in Belarus (www.weeshuizenbelarus.nl) dat dit goed kan gebruiken.

Moeten we het onderzoek onder leiding van Deetman dus maar boycotten? Of moeten we eerst kijken waar hij mee op de proppen komt? Ik heb er weinig vertrouwen in, dat zal duidelijk zijn. Dat kan ook niet anders als ik lees wat pater Frederico Lombardi, de directeur van het Vaticaans persbureau in zijn officiële reactie van 9 maart zegt over het schandaal in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. (http://www.zenit.org/article-28585?l=english)

Als je durft te schrijven dat “alle objectieve en goed geïnformeerde mensen weten dat de kwestie veel breder is en dat het concentreren van beschuldigingen tegen de Kerk alleen een vals beeld geeft” (in Oostenrijk zijn er in een periode waarin er 17 gevallen van de Kerk bewezen zijn  510 andere gevallen) dan hebben we nog een hele lange weg te gaan.

D.S. schreef me op 7 maart: “Hetgeen vroeger gebeurd is loopt dagelijks als een schaduw naast me.”

Misschien moet ik alle reacties die ik gekregen hebben maar eens in het Italiaans laten vertalen en naar Rome sturen.Hoewel, ik geloof niet dat het veel zal helpen. Volgende week komt, als ze het aandurven, want het is niet niks om nog een keer met de billen bloot te moeten na 45 jaar, België aan de beurt. Dan weet u dat alvast.

Laten we hopen dat de bal daarna met een rotgang naar het zuiden door rolt.

Dit bericht is geplaatst in Misbruik met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op De “eeuwige stilte” doorbroken ?

 1. Mark Klabbers schreef:

  Beste José,

  Als we als lotgenoten nu eens vinden dat wij een belangrijke stem moeten hebben in wie die commissie gaat leiden en dit kenbaar maken met z’n allen? Dan komen we ook weg uit de positie dat we afwachten en ondergaan. Dat hebben we toch al genoeg gedaan? Ik kan mij niet voorstellen dat we dan een CDA-man, dit werk voor ons laten opknappen.
  Is dit een realistische denkwijze. Kunnen we hierin ons standpunt laten ontstaan?Heb jij hier ideëen over? groet, Mark

  Beste Mark,

  Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de keuze van een CDA-man. De bisschoppen blijken zich nog steeds absoluut niet te kunnen verplaatsen in de slachtoffers. Aan de andere kant vind ik niet dat wij een belangrijke stem moeten hebben in wie de commissie gaat leiden. Onafhankelijk onderzoek betekent onafhankelijk tegenover beide partijen. Daarom had naar mijn mening de politiek iemand naar voren moeten schuiven. Dat had niet per se iemand uit hun gelederen hoeven te zijn, dat had ook een hoogleraar of zo mogen zijn. (een onderzoeker dus). Maar wie weet, het zou me niet verbazen als Deetman vandaag om 10 uur terugtrad (en het zou hem sieren). Groet, José

 2. Fred schreef:

  Hallo José,
  Op de vraag waarom dit alles niet eerder bekend was, weet je het antwoord. Het was al jaren bekend, maar het werd via allerlei ingenieuze constructies zoveel mogelijk binnenskamers gehouden. Of de slachtoffers veel vertrouwen moeten hebben in een knieval van de de leiding, staat te bezien. Zo hoorde in in het programma DWDD Antoin Bodar zich verdedigen met het argument dat misbruik van kinderen ook bij dominees voorkwam/komt. Alsof dat een excuus zou zijn! Zo geïndoctrineerd die man dat hij geen idee meer heeft waar hij over praat. Ik onderschrijf de opvatting dat een onderzoek moet worden gedaan door mensen die niet vol nederige eerbied naar de kerk kijken. ten volle. Overigens heb ik je op SBS gezien en vond je onthulling dapper. Sterkte en hoop je weer eens te zien, cq. spreken. groetjes, Fred

 3. De Duivel zit er achter, weten we dat ook weer…

  http://www.stopkinderporno.com/?p=17948

 4. Simon schreef:

  Vandaag een overzicht op NRC van de instellingen waar misbruik heeft plaats gevonden op basis van de emails die NRC op misbruik@nrc.nl ontvangen heeft. Het zijn er wel erg veel en 189 paters, broeders en zusters zijn met naam genoemd. Ik heb zelf alleen in mijn email aan NRC een instelling genoemd waar ik extern leerling was en het verhalen hoorde van interne leerlingen en leraren.
  http://bit.ly/azJiyi

 5. helma schreef:

  mark, ik zat ook op het CC van 1969 – 1975, er waren ook paters die op meisjes vielen. Ikzelf niet, maar klasgenoten wel.

 6. Carine Hutsebaut schreef:

  Goede middag,

  Ik ben op zoek naar J. Rutten die op het blog die mooie gedichten publiceerde. Kan hij zich manifesteren op mijn mail adres? ICMAC1994@gmail.com (International Center for Molested and Abducted/adopted Children)? Dat zou heel fijn zijn.

  Heel erg bedankt
  C.H.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *