DE BEERPUT IS OPEN, EINDELIJK

Misschien dat mijn verblijf op het Arthur Findlay College (school voor mediums) verleden jaar toch nog onverwachte vruchten heeft afgeworpen. Toen een maand geleden in Duitsland bekend werd dat daar kinderen door geestelijken waren misbruikt, voorspelde ik dat Nederland niet lang op zich zou laten wachten.

Het begon afgelopen week met de Salesianen, toevallig de orde die mij het idee gaf De Kindervriend in Honduras te laten afspelen. (Een paar jaar geleden weigerde de Katholieke Kerk aldaar Interpol te helpen zoeken naar een priester die kinderen in zeer ernstige mate seksueel had misbruikt. Uit een onderzoek van een Amerikaanse krant bleek dat de Salesianen, net als overigens bisdommen en andere ordes, er een gewoonte van maakten priesters die van seksueel misbruik werden beschuldigd bescherming te bieden door ze o.a. naar Honduras te zenden, buiten het bereik van justitie. Maar dit even terzijde).

Overal stromen op dit moment meldingen binnen, vooral bij de media. Radio Nederland Wereldomroep en de NRC hebben er zelfs ieder een apart emailadres voor aangemaakt: misbruik@rnw.nl en misbruik@nrc.nl
Er bestaat Hulp & Recht, een instelling van de Katholieke Kerk waar men zich kan melden als men misbruikt is. Toch blijken weinigen dat te doen, het aantal meldingen dat ze de afgelopen dagen binnen zeggen te hebben gekregen valt in het niet bij dat wat er bij de media is binnengekomen of bijvoorbeeld het aantal mails dat ik het afgelopen jaar heb ontvangen. Te begrijpen, een slager die zijn eigen vlees keurt, wie koopt daar wat? Niemand toch, en zeker niet na de woorden van het hoofd van de Salesianen in Nederland, pater Herman Spronck. Volgens hem moet er eerst een definitie komen van onderzoekers over wat misbruik is omdat daar nu verwarring over is. Tja, wat kan nog door de beugel? Tussen je billen controleren of je daar schoon genoeg bent (blz. 46 De Kindervriend)? Voordoen hoe je je piemel schoonmaakt (blz. 165 De Kindervriend)? Of een kind zijn billen masseren en dan zeggen dat hij op zijn knieën moet gaan zitten (blz. 177 De Kindervriend)?  Wat vindt u zelf pater Spronck?

Nee, Hulp en Recht is misschien goed voor (nog steeds?) gelovigen, maar voor de meeste slachtoffers waarschijnlijk niet de plek waar ze naartoe zullen gaan.

De politiek bemoeit zich er ook mee, er moet een landelijk onderzoek komen schreeuwen een aantal partijen. Even je gezicht nog een keer laten zien vlak voor de Gemeenteraadsverkiezingen is natuurlijk nooit slecht. Maar een landelijk onderzoek is natuurlijk onzin. Ziet u misbruikten die zich doodschamen voor wat hen is gebeurd en het al tientallen jaren voor iedereen om hen heen verzwijgen zich in rotten van tien melden bij de politiek? Nou, ik niet, dan kan je beter meteen met naam en toenaam in de krant gaan staan. Dus hoe willen ze dat onderzoek dan in hemelsnaam doen? En stel dat het ze lukt, wat dan?

Weet men eigenlijk wel wat slachtoffers willen?

Geld, zoals de vandaag als aasgieren aangesnelde letselschadeadvocaten graag zouden willen? “Meld u zich bij mij, het is juridisch wel verjaard, maar u kunt er toch geld voor krijgen.” Misschien is er inderdaad een enkeling die het om geld zal gaan, maar veel zullen er niet zijn.

Een “sorry” van de Kerk? Ik denk dat degenen die niets meer met de Kerk te maken willen hebben daar ook niet op zitten te wachten. En dat zijn de meesten, verwacht ik.

(H)Erkenning? Dat zou het wel eens kunnen zijn. Weten dat je niet de enige was, weten dat je je er niet voor hoeft te schamen, misschien een opening om er eindelijk eens met je partner over te praten.

Ikzelf hoef geen geld, geen “sorry” en geen (h)erkenning.

Wat ik wil is dat door het opengaan van deze beerput de katholieke kerk zo onder druk komt te staan dat ze het misbruiken van kinderen die aan hen zijn toevertrouwd eindelijk een halt zullen toeroepen. Want vergist u zich niet, wat in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren in (toen nog echt bestaand) katholiek Nederland gebeurde, kan zich op dit moment nog steeds in katholieke landen van o.a. Midden-Amerika afspelen. Daar heeft de Kerk nog zoveel macht dat je wel ontzettend dapper moet zijn als je iemand van seksueel misbruik durft te beschuldigen.

Het verleden is geweest, als we dat willen kunnen we het optekenen door bijvoorbeeld een onafhankelijk centraal meldpunt in te stellen, een soort misbruik-ombudsman, maar laten we niet in het verleden blijven hangen. Het gaat om de toekomst, de toekomst van kinderen die nu op internaten zitten. Over de hele wereld. Afgelopen nacht heb ik niet kunnen slapen. Morgen komt RTL-nieuws hier naar Spanje en ik heb alles van meer dan veertig jaar geleden weer opnieuw beleefd. Zoals zovelen denk ik de afgelopen dagen.

Laten we zorgen dat dit soort slapeloze nachten anderen, nu nog kind, bespaard blijft.

de-kindervriend.jpg

Dit bericht is geplaatst in Misbruik met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

15 reacties op DE BEERPUT IS OPEN, EINDELIJK

 1. Marion schreef:

  sterkte de komende dagen met al die media die voor je deur staan.En ik zag op je facebook dat je morgen ook nog jarig bent.Fijne dag en geniet daar toch een beetje van ondanks slapeloze nachten

 2. Fred schreef:

  Een kerk die homo’s hun ouweltje misgunt, sexueel misbruik met de mantel der Liefde bedekt, die haar obsessieve relatie met seks aan anderen wil opdringen, wie wil daar in godsnaam(sic!) nou nog bijhoren? Te vrezen valt dat het na wat aanvankellijke vommotie ook dit keer weer zal wegebben als wat vervelende incidenten die even moeten worden weggepoetst.

 3. Vorig jaar September hadden we al een artikeltje over je boekpresentatie en signeersessie in bibliotheek ‘t Spui in Vlissingen een plekje gegeven op onze website.
  Vandaag het artikel uit de PZC geheel onderbouwd en met link hiernaar toe geplaatst.”Thriller rond misbruik in katholiek internaat ”
  Had wel al een tweetje gegeven via twitter maar weet niet of je het gezien hebt, bij deze dus. Ook wij zijn er volop mee bezig in ieder geval..
  Het is goed dat die beerput opengetrokken is, heeft veel te lang geduurd.

  Groet,

  Christa, Beheerder Stop Kinderporno & Abuse

 4. Zoals in je eerste artikel op dit blog je raad opgevolgd aangaande zegt het voort ..
  Ook dit artikel meegenomen om “ogen te openen daar waar velen nog veelste vaak gesloten blijven”

  En toeval? Daar geloof ik dus niet in..alles komt zoals het komt als de tijd daar rijp voor is..op de juiste plaats bij de juiste persoon..

  Wie en waar dat is mag je zelf invullen…

 5. Elvin schreef:

  Laten we stil zijn en hopen…

  Hopen dat de kerkelijke zuilen, die bescherming boden en nog steeds bieden aan degenen die écht zondig(d)en, langzaam verteren en laat de schijnheiligheid van deze heiligheid eindelijk plaats maken voor menselijkheid.

  Amen.

  José, succes! Je hebt je steentje/boekje bijgedragen. De put is open.

 6. Karin schreef:

  Ik ben er wel stil van geworden…
  Er gebeurt nu een hoop…
  we volgen alles op de voet.

 7. En de eerste schikking is getroffen en wel aangaande deze pastoor..wat dus niet vermeld staat (nog) in de media..

  Uit het bisdom Roermond komt nog een voorbeeld van een priester die zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik van een minderjarige en die elders een pastorale functie kreeg. Het is de voormalig pastoor van de Pius X parochie in Heerlen. In 1998 deden drie Heerlense jongeren aangifte tegen hem. Het bisdom Roermond stuurde de pastoor met ziekteverlof. Hij werd veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf voor het plegen van ontucht met een minderjarige jongen. De rechtbank nam hem in het vonnis in het bijzonder kwalijk dat de pastoor ontucht had gepleegd nadat hij zijn geslachtsdelen met gewijde olie had ingestreken. Inmiddels is de man, met toestemming van het bisdom, als ‘parochieassistent’ aan de slag in Kerkrade

 8. Viathou en James schreef:

  Jose, ook wij hebben met een brok in de keel naar je interview gekeken op de RTL-site. We hebben ongelooflijk veel respect voor je dat je zo moedig bent je verhaal ”aan de wereld” kenbaar te maken. Laat al die klokken nu maar luiden, en hard!
  Ik raad iedereen aan onderstaand interview te bekijken en door te zenden aan iedereen die het zien/horen wil.

  Nijmegen. Klooster Nebo – Redemptoristen
  José Hennekam (RTL Nieuws 6-mrt): Zat van 1964 tot 1968 op het Kleinseminarie van de redemptoristen Nijmegen (Nebo). Is in die periode meermalen misbruikt door een pater.

  videoBekijk het interview met José Hennekam

 9. Mark Klabbers schreef:

  Beste José,

  Dank je wel voor je moed om op te staan voor deze zaak. Ik ben zelf ook misbruikt in de zeventiger jaren op het Canisius College te Nijmegen. Er woonde daar een pater, die veel ondernam met jongens. Te veel. Jan Sanders, inmiddels overleden, heeft veel kapot gemaakt. Ook in mijn leven.
  Heel erg beschaamd over mezelf en met grote moeite heb ik op 41-jarige leeftijd, dus lang na de feiten, contact gehad met de jezuïtenorde in Den Haag,tot aan de provinciaal toe. Men leefde mee, droeg gedeeltelijk bij aan de therapie, die ook nu nog nodig heb, maar vond misschien wel het belangrijkste dat ik zweeg naar de buitenwereld, c.q. de media.

  Als kind misbruikt worden is een verschrikking, maar misbruikt worden door een priester, pater, leraar is een graadje erger. Het doodt naast je leven in intimiteit ook je geloof en vertrouwen in de gemeenschap. Want laat duidelijk zijn dat de mens, in de vorm van ouders, collega-leraren en medebroeders, perfect weten wanneer ze hun hoofd moeten afwenden.

  De prijs die betaald wordt is een veel grotere dan die van mijn individuutje; mijn kinderen betalen hem, mijn familie. Eigenlijk betalen we hem met z’n allen.

  Daarom is het aan het daglicht brengen en een overall beeld brengen zo belangrijk.

  Heel veeel succes en mijn steun in welke vorm dan ook heb je.

 10. almi w schreef:

  hallo jose
  dan heb ik je toch gevonden op internet, zag je op tv en wou graag contact met je! ik heb gisteren H&R gemaild met mijn verhaal. ik weet niet of dit de beste weg is? ik zat niet in een internaat, maar werd op jonge leeftijd misbruikt door een religieus iemand
  ik heb een tijdlang geprobeerd met A.B. de homosexule priester in gesprek te komen omdat ik dacht dat zo’n man open zou staan voor dit soort verschrikkingen in de kerk!! NOOIT ANTWOORD GEHAD!!!
  vraagt wél begrip voor zichzelf maar anderen laat hij gewoon stikken!

  @mark schreef: Als kind misbruikt worden is een verschrikking, maar misbruikt worden door een priester, pater, leraar is een graadje erger.

  mark, met alles respect voor je geleden leed, weet je wel zeker dat datgene wat ik van jou citeer werkelijkheid is? blijkbaar ben jij niet in je thuissituatie misbruikt anders zou je deze woorden niet in je mond durven nemen!!
  @citaat; Het doodt naast je leven in intimiteit ook je geloof en vertrouwen in de gemeenschap
  met dit ben ik het volledig eens

  jose, ik wens je waanzinnig veel succes met wat je doet!!

 11. Maggy schreef:

  “Weet je wel dat dit de mooiste tijd van je leven is?” werd me keer op keer ingewreven door de juf van de openbare lagere school. Gelukkig had ze ongelijk. In veel opzichten was het een prima juf hoor, ze gaf uitstekend les en kwam op voor de kansarme kindertjes. Dat laatste iets te sterk, ze trok ze echt voor ten opzichte van de fysiek meestal minder sterke kinderen uit middenstandsgezinnen die dan ook nog’s in de minderheid waren.

  Later leerde ik mensen kennen die het nog vele malen slechter hadden gehad dan ik, vooral die als kind in Huize Groenestein in Den Haag hadden gezeten. Kijk maar eens op http://groenestein.web-log.nl/ . Over seksueel misbruik op Groenestein heb ik nooit gehoord. Het zou me niets verbazen als dat ook, misschien zelfs op grote schaal heeft plaatsgevonden. Maar afgezien daarvan heeft men daar echt niets nagelaten om het leven van de kindertjes een hel op aarde te maken.

  Er is al eens een documentaire over Groenestein op TV geweest, jaren terug. En als ik me niet vergis bestaat er ook een boek over die misstanden. Maar het blijft me verbazen hoe weinigen hier nog altijd vanaf weten, behalve de slachtoffers en hun naaste omgeving.

 12. ton schreef:

  Hallo

  ik heb van 1964 tot 1976 ook op de Nebo gezeten.IK heb nOOIT iets van misbruik gemerkt/meegemaakt.
  Ik ben een groot atheist dus ik schrijf dit niet om de RK kerk te ondersteunen!!!!!

 13. ton schreef:

  moet natuurlijk zijn 1967

 14. Simon schreef:

  De vraag die hier gesteld wordt is belangrijk en ik ben daar ook nog niet uit. Ik wacht het voorstel van Deetman nog even af en zie vooral dat enkele kranten onthullende artikelen hebben geschreven en veel informatie ontvangen. Maar ik schrik van de allesbedekkende reacties die onder deze artikelen geplaatst worden.
  Hulp & Recht is instrument van de kerk. Volgens hun procedures vernietigen ze na het uitbrengen van hun advies alle gegevens die ze verzameld hebben van de betreffende case dus ze vernietigen bewijsmateriaal. Vorige week op TV het verhaal van iemand waarbij Hulp & Recht bewezen acht dat veelvuldig misbruik heeft plaats gevonden en het advies was dat de bisschop zijn excuus namens de kerk zou maken. Het is niet veel maar zelfs dat heeft de bisschop niet gedaan vertelde het slachtoffer op TV. Een ander had zich daar 3 keer gemeld en nooit ook maar iets terug gehoord. Dat kan toch niet! Daarom denk ik eigenlijk dat het juiste initiatief nog ontwikkeld zou moeten worden. Maar in welke vorm weet ik ook nog niet precies.

 15. alexander schreef:

  In de jaren 70 zat ik op een internaar in Gent ik heb hier nooit echt over kunnen praten maar doe het hier toch en daar was een pater en leraar genaamd de Boer, ik was een jaar of 12 en had op een dag mijn huiswerk niet gemaakt en moest nablijven. Die de Boer praatte zo op me in dat ik vroeg aan hem of hij me wilde straffen ik moest op zijn kamer komen na het avondeten en werd mijn straf besproken en dat was van maandag tot vrijdag na het avondeten op zijn kamer komen voor een pak op mijn blote bibs en dat deed hij en ik durfde niets te zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *