DE BEVALLING

Gisteren was het zo ver.

Ik voelde het al een paar dagen aankomen maar toen ik om half zes opstond na een onrustige nacht wist ik dat het die dag wel eens zou kunnen gebeuren. Alle symptomen waren er, staand ontbijten, als een kip zonder kop rondlopen, wat schrijven, muziek keihard aan, stoelen buiten recht zetten, muziek uit, nog wat schrijven, even met Jesse en Mattijs skypen,  reep chocola met noten naar binnen werken, nog weer wat schrijven, een rondje over het terrein, wat van de zomer vergeten amandelen plukken, kopje koffie op het terras,

img_4563.jpg

fotootje maken van het huis in het mooie licht, msnnen met Niels en Quinten, nog maar weer eens schrijven en toen plotseling was hij daar, zomaar vanzelf, zonder te persen: de laatste regel van Pjotr’s borsjt.

En alsof het toeval er mee speelde, toen ik het bestand opsloeg verscheen er een rood rondje met een 1 erin op de postzegel in mijn programma dock. Ik klikte de mail open en zag dat hij van Ria (Stichting Weeshuizen Belarus) was die verslag deed van haar bespreking met Peter (Rotary Oisterwijk, lijsttrekker van het project), de twee mensen die het nauwst bij dit boek betrokken zijn.

Na de bevalling heb ik nog uren lopen stuiteren door het huis, heb vervolgens de fles cava die al weken in de koelkast klaar stond gepakt en ben naar mijn buurvouw Rosa gereden om het te vieren. Die was blij verrast me te zien want de afgelopen twee maanden heb ik mijn sociale leven hier nogal flink verwaarloosd en als een kluizenaar geleefd.

Natuurlijk is het boek nog niet écht klaar, ik moet eerst nog de bijlagen schrijven want u wilt straks toch graag weten wat abjet is of wie djet maroz , de redactie moet er nog overheen, correcties, omslag, nee, dat er nog veel water door de Rio Seco (daar woon ik) moet stromen voor het boek in de winkels ligt – de planning is oktober/november 2008 – is zonneklaar. Maar het verhaal is af en mijn gevoel zegt dat het een heel goed verhaal is geworden. Het betekent ook dat ik tegen alle verwachtingen in, in elk geval die van mezelf, met Kerstmis toch thuis zal zijn, de ticket is gekocht , ik vlieg de 24ste .

En als het goed is, hebben de boys de boodschappen voor hun lievelingsgerecht, Braziliaanse ovenschotel, al gedaan.

Feest dus in huize Hennekam en ik hoop dat dat ook bij u zo zal zijn. Dat u, net als ik, zult genieten van deze dagen temidden van uw geliefden en dat het jaar 2008 voor ieder van u, in Nederland, Spanje en in Belarus, een heel bijzonder en goed jaar mag worden.

img_4577.jpg

¡Salud!

Dit bericht is geplaatst in Belarus met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

11 reacties op DE BEVALLING

 1. Ria Schraverus schreef:

  JOSE.

  PJOTR IS NU AL GEBOREN?????
  HARTELIJK GEFELICITEERD!!!!!
  HIJ ZAL VELE HARTEN VAN MENSEN DOEN SMELTEN, VELEN MENSEN DOEN INZIEN DAT NIET ZO VER VAN NEDERLAND MENSEN WONEN DIE HET NIET ZO BREED HEBBEN. MAAR SOMMIGEN HEBBEN EEN IJZEREN WIL OM TE OVERLEVEN, KANSEN TE ZOEKEN EN TE GRIJPEN. VELEN IN BELARUS LATEN DE MOED ZAKKEN EN RAKEN AAN DE DRANK, VERWAARLOZEN HUN KINDEREN DIE AAN DE GODEN ZIJN OVERGELEVERD. DIT BOEK IS GESCHREVEN OM HEN TE HELPEN. JE BENT ER 3 WEKEN GEWEEST OM HEN TE LEREN KENNEN.
  MET PJOTR LAAT JE ZIEN DAT HET OOK ANDERS KAN!
  JOSE, IK HEB DE EER GEHAD OM VANAF HET BEGIN JE STRIJD MEE TE MAKEN OM DIT BOEK VORM TE GEVEN. HET ENTHOUSIASME EN DE STRIJD IN DE EERSTE HOOFDSTUKKEN. DE STRIJD BIJ HET BEGIN VAN HET BOEK EN DE HERSCHRIJVINGEN VAN DE EERSTE HOOFDSTUKKEN LEIDDE TOT EEN WATERVAL VAN WOORDEN. DAARNA GING HET MAKKELIJKER. FANTASTISCH OM MEE TE MAKEN HOE DE BAND MET PTJOR GROEIDE EN JE OP EEN BEPAALD MOMENT BESEFTE DAT JE EERDER, OP JONGERE LEEFTIJD ZIJN LEVEN IN HET BOEK MOEST LATEN BEGINNEN.
  ONGEDULDIG, VOL VERWACHTING WACHT IK OP HET MOMENT DAT IK JE ZOON ZAL KUNNEN VASTHOUDEN.
  RUST UIT, LAAT ALLES BEZINKEN. GENIET VAN DE FEESTDAGEN. DAT HEB JE VERDIEND! DE MAANDEN VAN SCHRIJVEN EN WORSTELEN ZULLEN VOOR DE KINDEREN VAN BELARUS GROTE GEVOLGEN HEBBEN. ZE KENNEN JE, ZE VRAGEN NAAR JE. JE SCHENKT HET BOEK AAN HEN. WIJ MAAR OOK ZIJ ZULLEN JE NOOIT VERGETEN! EN JIJ…..JIJ ZAL ONZE KINDEREN IN KALINOVKA WEER BEZOEKEN, ZEKER WETEN!
  VANDAAG ZAL IK GENNADI, DE DIRECTEUR VAN HET WEESHUIS HET NIEUWS VERTELLEN.
  JOSE….BEDANKT!
  GEFELICITEERD!
  RIA

 2. Niels Hennekam schreef:

  Pa, Gefeliciteerd!!
  Ik ben trots op je! (zoals gewoonlijk ;))

  Natuurlijk ga ik het meteen lezen zodra je je weer in de lage landen bevindt en zal ik mijn strenge doch rechtvaardige oordeel spuien, mocht je daar behoefte aan hebben.

  Tot snel!

  x

  Niels

  P.S. Ik moet nog boodschappen doen…

 3. Mila Petrova schreef:

  Pozdravliaem s zaverscheniem vaschey knigi! S bolschim interesom ozhidaem, kogda mozhno budet prochest.
  Gefeliciteerd met het gereedkomen van uw boek! Met spannening wacht ik om het boek te lezen.

  Een van uw toekomstige lezers uit Belarus.
  Maar de borsjt staat ook hier klaar in Holland hoor…speciaal voor u!
  Fijne kerstdagen en een speciaal “russisch nieuwjaar”

  Mila

 4. Jan Groenendijk schreef:

  Gefeliciteerd Kanjer
  Een Kanjer is geboren voor vele Kanjers op deze wereld
  Maar vooral voor vele Kanjers in het mooie Belarus
  Jouw weeen, jouw persen, jouw ontsluiting, jouw bevalling klinken als een hommage aan de vrouwen en hun kinderen…waar ook ter wereld
  Maar gelukkig greep je direct naar de fles……ok prima flesje Cava
  Godzijdank blijf je een echte vent ….die zijn grenzen kent…1 kurk is voldoende!
  Hierbij mijn toost…proost….fijne kerstdagen en een fantastisch 2008
  Jan Groenendijk

  PS
  Groetjes van Tanya en Pjotr uit Belarus maar wonend in Nederland.
  (Ze zijn nu druk bezig met hun nieuwe huis…in Barendrecht…wat is de wereld klein!)
  Zal deze Pjotr je eerste Belarus lezer zijn? Hij is in afwachtende spanning.
  Ook in Holland zal je zelfs je Piotrs borsjt kunnen proeven…..de soep staat klaar en zal heet opgediend worden. Natuurlijk door Pjotr zelf.
  Ik zie je hopelijk binnenkort op de receptie van het oud-russisch nieuwjaar op de Dam. De dam waar al zoveel bruggen geslagen zijn.
  Samen met jou, Ria, Peter, Mila en mijn persoontje zullen we daar de eerste promotie voor Pjotrs borsjt doen.
  Ik hoop dat mijn kleine bijdragesteentje ook een Kanjer wordt.
  Voor jou…Kanjer
  En alle Kanjers in Belarus in het bijzonder!
  Bedankt Jose,Ria en Peter
  Trots op jullie
  Jan

  nb De betekenis van Kanjer=Iets dat heel groot is in zijn soort of Een heel knappe of leuke persoon ….. mag naar believen worden ingevuld

 5. Renata schreef:

  Goed gedaan lieffie!
  (En kom nu maar rap van die berg af want ik mis je nu toch wel heel erg veel)

  Salut!
  Renata

 6. peter schreef:

  Beste Jose,

  grandioos dat het boek in ruwe opzet klaar is. De laatste weken van 2007 waren inderdaad zeer hectisch en druk, maar in meerdere opzichten ook persoonlijk zeer succesvol. Vertel je graag meer als ik je weer in Nederland spreek, 2008 wordt in meerdere opzichten een zeer uitdagend jaar. Fantastisch initiatief van Jan Groenendijk, kijk er naar uit hem te spreken.

  geniet met je dierbare van deze mooie dagen

  Jacqueline&Peter

 7. Yolande schreef:

  Gefeliciteerd!
  moet een heerlijk gevoel wezen!
  Fijn uiteinde, 2008 al weer..
  Yolande

 8. Loes van Haren schreef:

  Hoi José,

  Kom net terug uit Hong Kong en zie je mailtje. Wat een verrassing dat het boek in concept al helemaal klaar is! Dankzij jou zal voor veel kinderen in het weeshuis 2008 een mooi jaar worden (en de jaren daarop)! Geniet ervan!
  Alle goeds voor 2008 toegewenst, Loes

 9. Elvin schreef:

  Hey Jose!

  Van harte gefeliciteerd met je nieuwe boek! Moet een geweldig gevoel geweest zijn de laatste punt gezet te hebben.

  Ik wens je erg veel succes met de afronding!

  Hopelijk heb je een toffe kerst gehad en een erg bijzondere jaarwisseling in het mooie Coimbra! Wij bevinden ons momenteel nog in de herstelfase; wat was het weer gezellig!

  Lieve groetjes en tot snel!

  Elvin

 10. Fred schreef:

  Ola José,

  Dat is verrassend nieuws dat ik tussen de bergen post vond, die met ongeduld op me lag te wachten tot het me weer beliefde in Nederland te zijn. Geweldig! Ik wacht met spanning op het moment dat ik de eerste woorden tot tot me kan nemen. Ook al zijn de eerste weken daarvan nu al weer voorbij, ik weet zeker dat dit een geweldig jaar voor je gaat worden. Voor de rest: Best Wishes.
  Fred

 11. Hallo,

  Vandaag sprak ik Niels in Walburg. Hij heeft me weer een beetje geupdate over jullie. Hij vertelde me ook dat Jesse is gaan reizen in China. Ik was op zoek naar de site van Jesse, maar kwam bij deze site uit.
  We vinden het altijd leuk om zulke verhalen te lezen. Zelf houden we ook een site bij van onze avonturen in China (www.jeroenenjilka3jaarinchina.waarbenjij.nu).

  Ik ga nog even verder zoeken naar de site van Jesse.

  Groet,

  Jeroen Burgerhout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *