OP ZIJN GRIEKS

Honderdachtentachtig – 188 –  miljoen euro. Dat is het bedrag dat gemeenten, provincies en het rijk tot nu toe hebben uitgegeven om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Van dat geld is maar liefst 81 miljoen euro uitgegeven aan dienstreizen en lobbycomités, ofwel in begrijpelijk Nederlands: aan snoepreisjes van Bobo’s en bestuurlijke elite.
En dit is nog maar een begin. Om de kandidatuur van Nederland succesrijk te maken zal tot 2016 elk jaar tussen de 250 en 900 miljoen euro geïnvesteerd moeten worden, anders kunnen we het wel schudden.
Even een geheugensteuntje ter vergelijking: de bezuinigingen in passend onderwijs bedragen 300 miljoen euro.
Maar Gerard Dielessen, directeur NOCNSF, vindt het “eigenlijk een schijntje”, want “breedtesportontwikkeling is heel erg belangrijk want daarmee kan je obesitas bestrijden.”
Mag ik een teiltje?
Olympische Spelen zijn niets anders dan commercieel entertainment waarin een element van sport is verwerkt.
Na wat geSchipper blijken de totale kosten voor het evenement 8 miljard te bedragen. Een bedrag overigens wat velen nog te laag ingeschat vinden, Londen heeft haar begroting voor de Olympische Spelen net weer met 2,2 miljard bijgesteld naar 12 miljard, twee keer het oorspronkelijke bedrag. Dus voor Nederland kan het in 2028 ook zomaar het dubbele worden.
Het zou toch wat zijn als het straks uiteindelijk 16 miljard werd, toevallig precies het bedrag wat Rutte en trawanten op dit moment willen bezuinigen.
Dat brengt me op de huidige financiële crisis en meteen ook op een idee.
Breng de Olympische Spelen terug naar het land waar ze horen: Griekenland.
Met zijn allen 20 miljard of zo lappen en op de Pelopponesus een fantastische sportaccommodatie bouwen met alles erop en eraan. Hét sportcentrum van de wereld. Goed voor de Griekse economie, werk voor een hoop Grieken die nu hun hoofd niet boven water kunnen houden, mooi weer, lekker warm zeewater, en in de winter kan je er nog skiën ook, dus Winterspelen zijn ook geen probleem.
Wat wil een mens nog meer?
Ik durf te wedden dat Griekenland binnen de kortst mogelijke tijd een van de sterkste en stabielste economieën van Europa zal hebben en wie droomt daar nou niet van.
Wel de commercie buiten de deur houden natuurlijk. Zou gauw je Nike of Adidas een vinger in de pap geeft, ben je verloren en zit je voor je het weet alsnog opgescheept met een bestuurlijke elite die zich wil laten fêteren
Maar dat probleem is gelukkig simpel op te lossen. Hou de Spelen op de klassieke manier, zoals ze het 2500 jaar geleden ook deden: alle deelnemers in hun blootje.
Levert geheid volle stadions en hogere Tv-rechten op. En dat is mooi meegenomen.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op OP ZIJN GRIEKS

 1. Ria schreef:

  IDEE OM OVER NA TE DENKEN! AL DENK IK DAT HET VOORSTEL EEN IDEE ZAL BLIJVEN. ZIE JIJ JE AL OPBOKSEN TEGEN DIEGENEN DIE HUN ZAKKEN SPEKKEN!

 2. Arthur Hennekam schreef:

  69% van de Nederlanders is het met het eerste deel van je blog eens.
  De Olympische spelen elke 4 jaar in Griekenland
  houden vindt ik een subliem idee; daar zou veel tamtam voor gemaakt moeten worden.

  Beste en heldere blog.

  Groet van een oude bekende.

 3. nicole schreef:

  de spelen terug naar Griekenland! natuurlijk!ben al jaren niet meer in die Spelen geinteresseerd, de commercie en het gekonkel om de spelen binnen te halen beneemt je de lust.
  wat de bezuinigingen van dit flodderkabinet betreft: schande! en dom!!brengt nederland alleen maar achterop.

 4. Rob Hennekam schreef:

  De eerst sukkel die die 42 km hardliep > 2000jr geleden viel gelijk dood, Daar heeft die Coubertain toen alla van der Ende iets leuks mee gedaan, Een Spaanse Fascist heeft er echt handel van gemaakt. En het volk vreet het als ware het honing! Waarom mag dat geen €500 pp in NL kosten,

 5. johnj schreef:

  Wat te denken van ook nog de Comercielymische Spelen te houden, waar de sponsering toegestaan is:
  -hormonen sponsor
  -de officele epo leverancier
  -doktor i.p.v. trainer
  -apotheker i.p.v. therapeut

  Opbrengst tengunste van de sociale zekerheid.

 6. Rob Strengers schreef:

  Tsja, wie zit er überhaupt nou eigenlijk echt op te wachten in Nederland en België. Op z’n minst een referendum houden, lijkt me. Na Betuwelijn en HSL weten we hoe slecht ramingen uitkomen;NOOIT in ons voordeel maar altijd in ons nadeel. Naar Griekenland die handel, prima idee! (leuke blog!)

 7. Mark Klabbers schreef:

  Hola José,

  Goed plan, dat het verdient in deze wereld gezet te worden. Soms denken mensen dat een idee het niet verdient uitgesproken te worden, vinden het bij voorbaat wolkendanserij, maar deze wereld verdient mensen als jij, die zich niet neerleggen bij corrupte misbruikers, die maar wat doen met hun geile, volgevreten, onverzadigbare vetpenzen. Ha weer een nieuwe dag! Ik groet je en omhels je in vriendschap,

  Mark

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *