Nederland rouwt

images.jpg

Gisteren bereikte ons in het zonnige en warme Zuid Spanje (het was afgelopen twee weken tegen de dertig graden hier, strandweer met snorkelengenot dus in de spaarzame vrije tijd die we onszelf gunnen tijdens het zelfgekozen dubbele schrijverskluizenaarsschap) een droevig bericht uit het natte en koude kikkerlandje dat we telkens met zoveel heimwee na een snel en kort bezoek met een grote grijns achterlaten.

Na Hoge Commissaris-Ruud met de losse handjes, Ontwikkelings-Jan met de rode neus, NAVO-Jaap met het vingertje en strenge Neelie met de leesbril krijgen we geen jokkende President Jan Peter met Harry Potter looks.

Want laten we eerlijk zijn, als je de toespraak van Jan Peter op het laatste CDA-congres goed beluisterd hebt (niet dat ik dat gedaan heb hoor, ik heb wel wat beters te doen dan dit soort evenementen te frequenteren, maar gelukkig bestaat er internet) kan je alleen maar concluderen dat hij de afgelopen jaren een zodanige weerzin tegen zijn eigen land heeft opgebouwd dat alleen al de gedachte aan een mogelijk vertrek naar het buitenland voor de arme man een verademing moet zijn geweest en dat zijn aanhoudende bewering niet in de race te zijn voor de functie van President van Europa alleen maar op een, zoals te verwachten weer mislukkende, typisch Nederlandse benoemingstaktiek berustte.

Nu heeft Jan Peter het ook niet gemakkelijk gehad de laatste tijd, zijn stuntelige optreden tijdens de algemene politieke beschouwingen en de kritiek die hij kreeg op zijn aanvankelijke afwezigheid tijdens het AOW-debat omdat hij vond dat het niet belangrijk genoeg was om daar zijn opwachting te maken, zal hem niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Maar om je eigen land in het openbaar af te schilderen als “een land dat vol overlast, onverdraagzaamheid en veiligheid zit en dat soms in het eigen zwerfvuil lijkt om te komen” terwijl je zelf de afgelopen acht jaar de touwtjes in handen hebt gehad, is nogal wat. Zelfs in Spanje haalde het de pers.

In dat licht kan je je voorstellen dat Merkel en Sarkozy gedacht moeten hebben dat Jan Peter beter thuis kon blijven om daar de boel op orde te maken.

Vriend en vijand in Nederland rouwt.

De eerste omdat we als klein landje  een hoge internationale functie zijn misgelopen en de tweede omdat hij dacht had dat we eindelijk van die verschrikkelijke man af waren.


Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Nederland rouwt

 1. Loek Dekkers schreef:

  Hallo Jose
  Dit is de eerste keer dat ik je blog lees.Niet omdat ik dat niet wilde maar omdat ik eenvoudig niet wist hoe hem te openen.
  Maar zie daar ik ga vooruit en in het vervolg weet ik hoe het moet.
  Goeie blog en je hebt gelijk HET IS EEN VERSCHIKKELIJKE MAN

  Groet Loek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *