EINDELIJK

foto1weblog1.jpg

Het heeft even geduurd – het maken bleek wat ingewikkelder dan voorzien, ik had nogal wat wensen, Kai, bedankt voor je geduld – maar nu is mijn vernieuwde website, én mijn weblog, op het net. Precies op tijd ook, want op 3 oktober start, toevallig gelijk met de Kinderboekenweek 2007, het project Belarus (Wit-Rusland).

belarus_b1.jpg

Ik heb er ongelooflijk veel zin in, het wordt een groot, nieuw avontuur.
Ik zal in het kort proberen te beschrijven wat het inhoud.
In 2001 bezocht Ria Schraverus in Belarus een aantal gezinnen die ze al jaren voedselpakketten stuurde. Daarbij kwam ze toevallig ook in een weeshuis terecht. De situatie daar was erbarmelijk. Terug thuis liet het haar niet los. Ze richtte de Stichting Weeshuizen Belarus op om hen te helpen. De afgelopen 6 jaar heeft ze dat, o.a. met de steun van de Wilde Ganzen en het NCDO, met veel succes gedaan.
Kijk maar eens op www.weeshuizenbelarus.nl
Een van de sponsors van het project is de Rotary Club Oisterwijk. Omdat de kinderen van een paar leden van die club grote fans zijn van mijn boeken kwam ik met hen in contact en hoorde van het Belarus-project. Als je mijn laatste boek, Te Ver, gelezen hebt, zal het je niet verbazen dat het me enorm aansprak.
Zo ontstond het volgende plan: ik ga een boek schrijven wat zich afspeelt in Belarus en waarin straat/weeskinderen de hoofdrol spelen. Ik doe dat zonder aanspraak te maken op royalty’s, dus voor niets. Het is mijn bijdrage aan het project. We gaan proberen een uitgeverij zo gek te krijgen het boek uit te geven tegen kostprijs (en dat moet lukken). De verkoop gaat via de boekhandel – er is een grote keten die daar zo goed als zeker bij gaat helpen – en de Rotary. We hopen op deze manier heel veel geld bij elkaar te krijgen.
Het wordt overigens geen specifiek kinderboek, maar een boek dat zowel voor wat grotere kinderen (12+) als voor volwassenen geschikt is. In feite net als mijn andere boeken dus. Behalve mijn eerste boek Schat, maar dat wordt op dit moment geheel herzien.
Natuurlijk staat of valt het project met de kwaliteit van het boek. Ik heb een goed verhaal in mijn hoofd – de mensen die ik het idee heb verteld zijn er enthousiast over – en heb het in grote lijnen al op papier. Maar hoewel ik vroeger heel veel in Rusland ben geweest, ken ik het leven van nu in Belarus niet. En dat is essentieel voor het verhaal.
Daarom ga ik er 7 oktober voor een aantal weken naar toe. Om te zien hoe de mensen daar leven, de sfeer te proeven en wie weet de hoofdrolspelers in mijn boek te ontmoeten. Heel spannend, vooral ook omdat mijn Russisch na het 12 jaar niet gesproken te hebben, heel ver weg is gezakt en er geen tolken zijn in de streek waar ik naar toe ga. Maar met een goed woordenboek en veel enthousiasme moet het lukken.
Tot zover het project.
Tijdens de Kinderboekenweek ben ik er dus niet. Jammer, maar het kan niet anders, ik vind dit belangrijker (misschien een ideetje voor het CPNB, volgend jaar als thema voor de kinderboekenweek “kinderen in andere landen” of “kinderen net als wij”).
Het zal wel even wennen zijn. Ik zit nu in mijn huis in Spanje en

terras.jpg

volgens de thermometer is het 28 graden in de schaduw. Gisteravond om 10 uur heb ik nog baantjes getrokken in het zwembad.
Straks in Belarus is het koud en nat en vriest het ’s nachts.
‘Taka wa zjisni’ zeggen de Russen dan, ‘zo is het leven’.
Hoewel ik geen ervaring heb met weblogs en het jaren geleden is dat ik een dagboek heb bijgehouden, is het mijn bedoeling om jullie minstens één keer per week op de hoogte te houden van alles wat er gebeurt. Voor het project zou het natuurlijk goed zijn als zoveel mogelijk mensen mijn weblog zouden lezen.
Dus zegt het voort!

Dit bericht is geplaatst in Belarus, Nieuws met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

18 reacties op EINDELIJK

 1. Suara Laminten schreef:

  Gefeliciteerd met je weblog!
  Dat je veel reizen en avonturen mag beleven om hier neer te pennen.
  Goede actie, schrijven voor “Belarus”: succes met het verhaal en met het fondsen werven voor de kinderen.
  groetjes,
  Suara

 2. Loes van Haren schreef:

  Ni Hao José,

  Geweldig je nieuwe website! Perfect dat je een boek gaat schrijven over ons project in Belarus. Zijn we enorm blij mee!

  Je andere boeken – Schat, Matador, Te Ver – zijn inmiddels al 6x!!! verslonden door mijn dochter. Als je boek over het weeshuis in Belarus ook zoveel wordt gelezen, is dat goed nieuws voor ons Project.

  Dank je! Loes

 3. Mattijs schreef:

  Zo, je nieuwe website ziet er goed uit! En ik ben benieuwd naar alle verhalen op je weblog. Het zal idd wel wennen zijn aan de kou in Belarus. Gewoon wollen ondergoed aantrekken 😀

  gr, Mattijs

 4. Yolande schreef:

  Geweldig Jose, ik ben enorm benieuwd en nu al fan van je blogs!
  Veel plezier en tot ziens na terugkomst.
  Dosvidanja!

 5. eric schreef:

  Hoi, veel su6 met je nieuwe website. Wel veel werk, maar altijd leuk.

 6. Viathou schreef:

  Niet alleen je huis is geweldig (een paar vriendinnen en ik hebben er ruim een week geleden een meest heerlijke tijd doorgebracht en zijn in de watten gelegd door Jose), maar je website en -log ook. We zullen je volgen in alle spannende dingen die je doet en gaat doen. Houd je heerlijke huis maar een beetje geheim anders komen wij er volgend jaar niet meer tussen!
  Besos, Viathou

 7. gaby aarts schreef:

  goed initiatief en dus heel veel succes toegewenst!
  liefs
  gaby

 8. Annemyn schreef:

  Hola Jose!
  Wat een ontzettend leuk idee! Ik hoop dat het een heel groot succes wordt en ik ga zo vaak mogelijk kijken of je weer wat nieuws mee hebt gemaakt! Heel veel succes met alles!
  Saludos,
  Annemyn

 9. Joris schreef:

  Beste Jose,
  Jouw abrikozenjam is nog niet op: sterk, opwekkend en lekker. M.i. leef je in een vliegende ideeentent. Ik bewonder die initiatieven! Is jouw hacienda geschikt voor het houden van pauwen? Mogelijk hebben wij volgend jaar een in bomen slapend koppeltje in de aanbieding. Hoe vaak heb je de mesjes van de hakselaar geslepen? Een Marokaanse smid is bekwaam in het harden van staal.

  Groeten,
  Joris

 10. imelda schreef:

  hoi grote neef

  via onze frans kreeg ik je www. door.
  leuk, en een goed initiatief!!

  succes ermee!!

  groetjes,

  imelda

 11. Fred schreef:

  Jou kennende moet het lukken! Je website is professioneel! We spreken elkaar nog, hetzij in Zwijndrecht, hetzij in Frankrijk, dan wel in Spanje!

 12. Charlotte schreef:

  Hoi Jose,
  Geweldig, zo’n website. Na ons heerlijk weekje met de Witte dames in je mooie huis, is het erg leuk om er over te lezen en het een beetje bij te houden en te volgen, de foto’s zijn echt prachtig. Ik wens je ook heel veel succes met je Belarus project. Ik zal alles met interesse blijven volgen.
  groetjes,
  Charlotte

 13. Ria Schraverus schreef:

  Hallo Jose!
  Eindelijk is het zover. Vandaag vertrek je naar ons weeshuis in Kalinovka.
  Ik weet zeker dat je het bezoek als prettig zal ervaren. Je zult heel veel liefde van de kinderen ontvangen en erg hulp en aandacht krijgen van directeur Gennadi Nikolaewitsj en het personeel. Ik wens je heel veel succes bij de voorbereidingen voor je nieuwe boek. Je weblog is geweldig, fijn dat we alles op de voet kunnen volgen.
  Groetjes, Ria
  Orichter en bestuurslid stichting weeshuizen Belarus

 14. Ria Schraverus schreef:

  Jose!
  Vandaag vertrek je naar het weeshuis in Belarus. We hebben er alles aan gedaan om je verblijf daar zo prettig mogelijk te maken. Er is geen hotel of zo dus je slaapt in het weeshuis. Het is heel goed om mee te maken hoe het dagelijkse leven daar verloopt, zo krijg je de beste indruk.
  Ik wens je een prettig verblijf en veel succes bij het schrijven van je nieuwe boek. Dank je wel voor het afstaan van de royalties voor ons project.
  Ria, Stichting Weeshuizen Belarus

 15. julia schreef:

  Heey jose,

  Ik vind uw boeken helemaal geweldig, ik heb ze alledrie en elke keer als ik er in begin te lezen, dan kan ik niet meer stoppen. Ik vind het heel erg jammer dat ´te ver´je laatste boek was. Ik hoop dat je een grapje maakte.

  groetjes Julia, Leuke website trouwens

 16. Hein-Jan Hoogers schreef:

  Beste Jose,

  Bij deze wil ik jou feliciteren met jouw fantastisch mooie website en weblog, maar vooral met jouw ongeëvenaarde persoonlijke inzet inzake het project Belarus! Veel succes gewenst!

  Hein-Jan Hoogers
  Rotary Club Oisterwijk

 17. Rosa schreef:

  Hola. No entiendo nada de lo que pone en ningun sitio. estas todavia en rusia? te deseo suerte! hasta pronto? beso

 18. Theo Boezeman schreef:

  Jose,
  Ik ben donderdag jl teruggekomen uit Roemenië waar ik in het kader van mijn PUM aktiviteiten een bedrijfje in plastic folie heb geadviseerd. In Bocsa, zo’n 100 km van Timisoara; op het platteland zogezegd, waar de bebouwde omgeving er zowat hetzelfde uit ziet als in Belarus.
  Ik heb deze zondagmorgen je weblog eens doorgelezen en ben nu weer helemaal bij. Ziet er goed uit. Het weeshuis gaat nu veel meer leven. Het landschap en de typische huisjes herken ik wel en maken de tijd dat ik in Rusland zat weer helemaal levend. Ga door.
  Het geld van de sponsoractie stroomt binnen, maar er zijn er nog een paar die wat lui van betalen zijn. Die benaderen we beleefd doch vasthoudend !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  groeten,

  Theo Boezeman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *