GEESTESKINDEREN EN KINDERVRIENDEN

Boeken zijn net kinderen.
Het begint met een zaadje dat zich nestelt.
Als de voeding goed is groeit en groeit het tot het uiteindelijk een miniatuurmensje wordt, met een hoofd, armpjes en beentjes.
Vervolgens zijn er de eerste stappen, de eerste woorden, het eigen willetje… en langzaam maar zeker ontwikkelt het kind zich met jouw hulp en toewijding tot een zelfstandig wezen.
En dan is er de Grote Dag: je kind vertrekt de wijde wereld in en met vertrouwen maar evenzoveel angst en beven moet je het zijn eigen weg laten volgen, hopend op berichten dat het zelfstandige bestaan allemaal zonder kleerscheuren mag verlopen.
Heb ik als ouder wel aan alles gedacht? Heb ik alles wel goed gedaan?

Zo is het ook met een boek wanneer het voltooid is en zijn weg moet gaan vinden naar de lezer.
Mijn geesteskind ‘De Kindervriend’ is nu bijna twee maanden op de markt. Hoe vergaat het hem?
Wel, de reacties zijn meer dan positief (zoals uit onderstaande aanbeveling voor de Nederlandse bibliotheken bijvoorbeeld blijkt), weekblad de Margriet heeft het boek tot een van haar zomertips uitgeroepen, de meest katholieke website van Nederland (www.isidorusweb.nl) prijst het aan, de kranten beginnen er, zij het heel mondjesmaat en nog veel te weinig, aandacht aan te besteden en de verkoop komt ondanks de conservatieve houding van veel boekwinkels –Jose Hennekam? De Kindervriend? Nooit van gehoord. Maar we kunnen het boek wel bestellen hoor, als u dat wil – langzaam maar zeker op gang.

Er gebeurt echter ook iets anders, iets wat ik helemaal niet verwacht heb.
Uit het hele land krijg ik mails van mannen die vroeger hetzelfde is overkomen. Lotgenoten die het nog steeds als een groot geheim met zich meedragen en er soms bijna dagelijks mee worstelen. Volwassen mannen, vaders, grootvaders, die het nog nooit tegen iemand hebben durven te vertellen. Zelfs niet tegen hun vrouw.
Van een paar ervan herkende ik meteen de naam, ze zaten bij mij op school! Dezelfde pater, dezelfde broeder, dezelfde smoes soms “ik ken je ouders heel goed…” Ongelooflijk! Je maag krimpt ervan ineen.
Het is alsof De Kindervriend een beerput heeft opengetrokken.
Opmerkingen als: ‘Wel ben ik blij dat er van die viezeriken geen een van allen meer leven is’ en ‘de broeders en paters zijn allemaal verhuisd naar een bejaardentehuis in … Misschien kunnen ze daar elkaar ´helpen´ en doen ze verder geen kwaad meer’ zeggen genoeg.

En zo niet, lees dan een paar van de reacties op mijn vorige blog maar eens (u kunt die bovenaan de bladzijde aanklikken).

Heeft u De Kindervriend al gelezen? Dan ben ik benieuwd naar uw reactie.
En vond u het een goed boek, laat het dan iedereen in uw omgeving weten (al is misschien niet het allervrolijkste vakantieboek of verjaardagscadeau).

Prettige vakantie en lees ze.

Jose Hennekam

En mocht u nog twijfelen of aarzelen om het boek aan te schaffen… misschien helpt u onderstaande aanbeveling.

Door A. van den Berg-Brandt

Een idealistische, vermaarde fotograaf maakt in Honduras foto’s van straatkinderen. Als er een verdwijnt, raakt hij in een moeras van kindermisbruik, nu en in zijn verleden. Het chronologische verloop van de nogal zwaar aangezette plot wordt onderbroken door veelvuldige flashbacks naar de onaangename rooms-katholieke internaatsjeugd van de protagonist, de ik-verteller. Andere personages en gebeurtenissen worden door een alwetende verteller gebracht. Dit zorgt voor snelle perspectiefwisselingen met een goede spanningsboog met op de laatste bladzijden nog een wending, waardoor er iets op zijn plaats valt. Levendige tekening van het kinderopvanghuis en de armoede in Honduras, met een sociaal bewogen ondertoon. de karakters worden psychologisch goed uitgewerkt.
Het taalgebruik is hedendaags, soms ruw, en er zijn enkele harde scenes. De intrige is actueel door de recente berichtgeving over seksueel kindermisbruik door priesters. Paperback met kleine druk.

Wist u overigens dat Aloysius Gonzaga, de patroonheilige en naamgever van Saint Louis, het internaat waar een deel  van De Kindervriend zich afspeelt, als symbool van de kuisheid en in het bijzonder tegen seksuele verzoekingen aangeroepen werd?

Dit bericht is geplaatst in Misbruik met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op GEESTESKINDEREN EN KINDERVRIENDEN

 1. R. Midi schreef:

  Is het een thriller of gewoon een heel goed boek? De thematiek is verwerkt in een bijzonder spannend verhaal en met snelheid geschreven.Geen moment heb ik het gevoel gehad dat het verhaal inzakte: ik heb het dan ook in twee dagen uitgelezen.
  Het verhaal is geloofwaardig, de personages en hun innerlijke strijd zijn menselijk en het laat je nog dagen lang nadenken over de misstanden om ons heen.
  Een absolute aanrader!

 2. Renata Oosterveen schreef:

  Hoi Jose,
  Ondanks dat ik het verhaal al in minstens vijftien verschijningvormen aan me voorbij heb zien trekken (in de hoedanigheid van proeflezer), was deze laatste versie in boekvorm een bijzonder aangename verrassing. Het was als een maagdelijk, spannend, nieuw boek, wat ik in een ruk heb uitgelezen.
  Gefeliciteerd! Je hebt een prachtig boek geboren doen worden.
  Keep up the good work!
  Renata

 3. Viathou Parker schreef:

  Hola Guapo, ook ik heb het verhaal een aantal keer in ruwe versie voorbij zien komen (mini proeflezertje). Toen was ik al erg onder de indruk over het feit dat je zo’n moeilijk en beladen onderwerp zo knap weergaf. Het Thriller effect, die soms de rillingen over je rug doen lopen, versterken de realiteit en indringendheid van de feiten. Hoe gruwelijk om je te realiseren dat deze verschrikkelijke praktijken nog steeds gebeuren. En dat niet alleen, ook gruwelijk om je te realiseren dat er zoveel mensen rondlopen die hetzelfde hebben meegemaakt en die daar dagelijks nog nachtmerries van hebben. Voor de een zal het onmogelijk zijn die beerput te openen, maar ik denk en hoop dat jouw boek voor velen de mogelijkheid biedt om nu eindelijk over hun ervaringen te praten en daarmee een begin te maken deze te verwerken. Maar vooral ook hoop ik dat mede dankzij jou indringende verhaal politici, journalisten, programmamakers, talk show hosts en ieder ander die het aan de grote klok kan hangen aan dit dramatische probleem aandacht gaat besteden. Het is een illusie te denken dat Kindermisbruik definitief de wereld uit geholpen kan worden, maar met jouw boek kan er een flinke stap in de goede richting gezet worden. Ik ben trots op je en iedereen die tegen kindermisbruik is moet dit boek gewoon lezen; met zijn allen staan we sterk!

 4. ellen schreef:

  josé, super, moeilijk onderwerp, mooi weergegeven. sommige dingen blijven erg hangen, (verminkte kinderlijfjes, maar helaas werkelijkheid), goed plot, thema om over na te blijven denken!

  was in NL toen ik t wilde kopen, bij de Bijenkorf-Rdam stond t in de computer maar was waarschijnlijk nog niet uitgepakt, men kon t in ieder geval niet vinden, bij Donner uiteindelijk geluk en heb het zo een beetje aan alle kassa’s op de afdeling gevraagd! Ga zo door, ik blijf je volgen!

 5. Loes schreef:

  Hi Jose, ff moeilijk op gang gekomen, maar daarna in 1 keer uitgelezen. Prachtig boek! Blij dat de verkoop goed op gang komt!

  Loes

 6. Fred schreef:

  Bonjour José,
  Momenteel verkeer ik in La Douce France, maar eenmaal thuis zal ik een recensie schrijven die ik ergens hoop te slijten.
  A bientôt
  Fred

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *