EEUWIGE STILTE

De afgelopen decennia is duidelijk geworden dat een aantal priesters het woord geloofsgemeenschap als een cryptische omschrijving van Meulendijks voor iets heel anders opgevat heeft.

Ruim een week geleden, in het vliegtuig op weg naar de Verenigde Staten, zegt paus Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) dat hij zich diep schaamt voor het seksueel misbruik van jongeren door priesters. Een vreemde opmerking, het moest er nog bij komen dat hij zich niet schaamde. Een dag later in zijn toespraak tot 400 Amerikaanse bisschoppen in Washington laat hij de wereld weten dat hij het eens is met de vlak daarvoor uitgesproken woorden van kardinaal Francis George van Chicago dat de crisis met pedofiele priesters “soms erg slecht is aangepakt.” Dat hij niet gewoon zelf zegt dat de Kerk er een puinhoop van heeft gemaakt maar een kardinaal als spreekbuis gebruikt is typisch voor deze kerkvorst. Zo kan hij zich altijd achter een rug verschuilen. Wat hij wel zelf aanvoert is een excuus: het schandelijk gedrag van een aantal van zijn priesters komt vooral door de verandering van de seksuele mores van onze moderne tijd. Zoals altijd weet hij het mooi te verwoorden: de kinderen moeten beschermd worden “tegen de vernederingen van de wrede manipulatie van de seksualiteit die de moderne samenleving tegenwoordig domineert.”

250px-bentoxvi-30-10052007.jpg

“Paus erkent slechte aanpak pedofiele priesters,” koppen de kranten. Je vraagt je dan meteen af of hij er nu ook eindelijk iets aan gaat doen en openheid van zaken geeft of dat het niet meer dan een loze kreet is in een poging de vertrouwensbreuk tussen de Rooms-katholieke geestelijken en hun kudde te herstellen?

In 1962 verschijnt er onder de verantwoordelijkheid van kardinaal Alfredo Ottaviani, op dat moment de prefect van de Heilige Officie, het orgaan van de Romeinse Curie dat tegenwoordig de Congregatie voor de Geloofsleer heet, een Vaticaans document. Het door de toenmalige paus Johannes XXIII goedgekeurde schrijven draagt de naam Crimen sollicitationis. Dit is de kerkrechtelijke term voor de misdaad die een priester begaat als hij met een biechteling voor, tijdens of na de biecht seks heeft of een poging daartoe doet. Of, in wat normalere bewoordingen: seksueel misbruik door priesters. Het is een zeer geheime document en beschrijft wat een bisschop of abt moet doen als zich zo’n misdaad voordoet. Want het heilige biechtgeheim moet natuurlijk beschermd worden. Dat het niet alleen over seksueel misbruik jegens volwassenen gaat en dat de Kerk reeds in 1962 goed weet dat er zich binnen haar muren ook ernstige vergrijpen jegens kinderen plaatsvinden blijkt uit een van de hoofdstukken (titel V). Dat gaat over de crimen pessimum, “de allerergste misdaad”. Naast seks met personen van hetzelfde geslacht of met dieren wordt daarbij ook expliciet seks met kinderen genoemd.

Een hele tijd is het bestaan van het document alleen maar in kleine kring bekend. Zelfs de meeste bisschoppen weten er niets van. Dat verandert als ze in mei 2001 een brief van kardinaal Joseph Ratzinger krijgen, op dat moment de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. De toekomstige paus draagt hen daarin op om beschuldigingen van kindermisbruik intern te onderzoeken en de afhandeling in het diepste geheim te doen. De schade aan de Kerk moet zoveel mogelijk beperkt blijven. Als handleiding voor die geheimhouding geldt de crimen sollicitationis. Doe je als gewone gelovige aangifte van seksueel misbruik of ben je aanklager of getuige in een kerkelijke strafproces dat daarop betrekking heeft, dan moet je een gelofte van geheimhouding afleggen. Om niet in de knoei te komen met de wereldlijke macht heeft de Kerk een van haar handigheidjes van stal gehaald: op het schenden van de eed staat voor de aangever geen straf behalve wanneer de bisschop of abt bij wie aangifte gedaan wordt de betrokkene er op wijst dat het strafbaar is. In dat geval word je geëxcommuniceerd, een straf die in onze Westerse wereld misschien niet zo’n indruk maakt maar bijvoorbeeld in zeer katholieke delen van Midden en Zuid Amerika of op de Filippijnen zo ongeveer het ergste is wat een gelovige kan overkomen: men wordt openlijk aan de schandpaal genageld en buiten de gemeenschap geplaatst. Ook degenen die betrokken zijn bij de organisatie van het strafproces mogen natuurlijk niet uit de school klappen. Stel je voor, als die een boekje open zouden doen weet meteen heel de wereld dat wat er aan seksueel misbruik zo af en toen per ongeluk naar buiten komt slechts het topje van de ijsberg is. De eed die zij moeten afleggen is de perpetuo silentio, de “eeuwige stilte”, en omdat zij in dienst van de Kerk zijn hoeven er nu geen juridische constructie verzonnen te worden. Schend je de eed dan word je standrechtelijk geëxcommuniceerd.

De “eeuwige stilte” is een fantastische uitvinding: alle rotzooi blijft binnenshuis, priesters die zich aan kinderen vergrepen hebben blijven uit handen van de politie zodat het afnemende aantal geestelijken niet nogmaals een dreun krijgt en de advocaten van de slachtoffers vissen achter het net. Dat zo de rechtsgang ernstig belemmerd wordt, daaraan heeft Joseph Ratzinger geen boodschap, de scheiding tussen Kerk en Staat moet ook in dit soort gevallen gerespecteerd te worden. Het interesseert hem,ondanks het feit dat er genoeg schrijnende voorbeelden boven water komen, blijkbaar niet dat hierdoor priesters na hun overplaatsing net als in vroegere tijden gewoon door kunnen gaan met het misbruiken van kinderen en dat als de kerkelijke rechtbank bij uitzondering een keer de hoogst mogelijke straf uitspreekt – uitzetting uit het priesterambt en excommunicatie – de maatschappij nog steeds niet beschermd wordt tegen dit soort mensen.

Hoeveel gevallen van misbruik er in Nederland de afgelopen decennia zijn geweest, is moeilijk te zeggen. Bekend is dat er in de Verenigde Staten tussen 1950 en 2002 minstens 4400 geestelijken meer dan 10.000 kinderen hebben misbruikt en dat volgens de organisatie van Amerikaanse Bisdommen 4 % van alle priesters in Amerika zich wel eens hebben vergrepen aan een jongetje. De laatste jaren zijn er hier wel een aantal gevallen bekend geworden – het jaar 2002 spant daarbij de kroon met 47 aangiftes – maar wat er zich voor 1975 heeft afgespeeld binnen de Kerk is vrijwel onbekend. Een van de redenen is de verjaringstermijn in Nederland: voor aanranding twaalf jaar en voor verkrachting vijftien. Nu gaat die termijn pas in wanneer het slachtoffer achttien jaar geworden is maar veel maakt dat niet uit. Meestal duurt het tientallen jaren voor iemand zover is dat hij of zij voor het misbruik uit durft te komen. Ook de “eeuwige stilte” speelt een rol. Niet voor niets verbreekt verzekeraar Aegon in november 2001 de banden met de Rooms-katholieke Kerk, na 45 jaar lang de wettelijke aansprakelijkheid van alle medewerkers daarvan te hebben verzekerd. Hoe ze het durven snap ik nog steeds niet, maar het bisdom Rotterdam vindt dat de vergoeding van 100.000 gulden die ze betaald hebben aan een meisje dat jarenlang seksueel is misbruikt door een pastoor uit het Zuid-Hollandse Alkemade volgens de polisvoorwaarden bij de verzekeraar geclaimd kan worden als letselschade. Aegon echter beroept zich op het feit dat de Kerk de polisvoorwaarden heeft geschonden door eerdere gevallen niet te melden: uit onderzoek van een landelijk dagblad is gebleken dat er sinds 1996 minstens veertig gevallen van seksueel misbruik zijn geweest die de Kerk buiten de publiciteit heeft gehouden en waarvan geen aangifte is gedaan bij het openbaar ministerie. Wat dat betreft onderscheidt de Nederlandse Kerk zich dus maar weinig van de Amerikaanse.

De uitspraken over seksueel misbruik binnen de Kerk die de paus tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deed lijken slechts een onderdeel te zijn van een charmeoffensief om zieltjes terug te winnen en de publieke opinie in slaap te sussen. Want in werkelijkheid wordt nog steeds alles zoveel mogelijk in de doofpot gestopt onder het mom dat de Kerk het zelf wel zal regelen. Zijn oproep aan de Amerikaanse bisschoppen om weerstand te bieden aan “elke tendens om godsdienst te behandelen als een privéaangelegenheid” blijkt niet voor de Kerk zelf te gelden. De “eeuwige stilte” moet gehandhaafd blijven, ook al houdt dat in dat de meeste priesters die kinderen misbruikt hebben en soms nog steeds misbruiken gewoon vrij rond kunnen blijven lopen.

Zich beroepen dat hij niet wist dat  dit soort zaken zich voordeden binnen de R.K. Kerk kan de paus ook niet. Begin jaren tachtig is er in zijn eigen diocees in Zuid-Duitsland ook minstens één priester “overgeplaatst” vanwege seksuele handelingen met kinderen.

Sinds twee jaar heb ik een manuscript in de kast liggen. Pater Noster, het schrijnende verhaal van een jongen die op missionaris wil worden. Het speelt zich af op internaten en het seminarie en is voor een deel autobiografisch. Al maanden hik ik er tegenaan om het te verwerken in een thriller waarvan ik zelfs de details al in mijn hoofd heb, maar telkens vind ik voor mezelf een smoes om het uit te stellen. Wat dat betreft spraken de emoties die boven kwamen tijdens mijn verblijf in het internaat in Belarus boekdelen. Maar na de schijnheilige vertoning van mijnheer Ratzinger weet ik één ding zeker: morgen ga ik ermee aan de slag!

Dit bericht is geplaatst in Misbruik met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op EEUWIGE STILTE

  1. Viathou schreef:

    Doen, en nu geen seconde meer wachten want op dit boek wordt gewacht en niet alleen door mij, Viathou

  2. Niels schreef:

    Ik denk misschien het beste vandaag al!

    Dit geeft wel aan wat de “intellectualisering” van en door de mens allemaal niet kapot maakt…
    Het creeeren kaders en vooral de noodzaak om je binnen deze kaders te plaatsen is iets wat grotendeels door de kerk is uitgevonden….

    Als je dit NIET doet ben je dat en als je dat WEL doet dan ben je dit. De vreselijke zwart/wit makerij vernietigt het feit dat we allemaal grijs zijn… vernietigt ons!!

    En denk maar niet dat we vandaag de dag minder zwart/wit denken dan voorheen… het enige wat er is gebeurd is dat er is ingezoemd. Er zijn nu meer kaders waaruit wij MOETEN kiezen… en er wordt net gedaan alsof er op dit moment WEL genoeg keuze is om je zelf mee te kunnen identificeren…

    Wat de Noodzaak om je zelf te kaderen, om een bepaalde identiteit aan te nemen (met alle regels van dien), alleen maar vergroot….

    De (RK)kerk past zich aan door in te zoemen en dwingt ons, ons aan te passen…..binnen hun systeem….

    Pa Succes!

  3. Mattijs schreef:

    De kerk zal zich altijd buiten de wet om begeven. Ik denk dat niemand precies weet hoe groot dit probleem nu echt is. Misschien dat je boek anderen er toe aanzet om er openlijker over te praten.

  4. Pauline schreef:

    Ja machthebbers en andere autoritaire figuren weten nog steeds alles weg te rationaliseren en komen er met hedendaags “gewenst gedrag”(lees een masker) er vanaf. Het is een groot toneelstuk wat wordt opgevoerd door partijen die afdwingen hoe men zich moet gedragen. Helaas het geloof moet gaan plaatsmaken voor de realiteit van het “weten”.

  5. Fred schreef:

    Bij thuiskomst vond ik dit indrukwekkende (en goed gedocumenteerde!) stuk bij mijn mail. Het wordt inderdaad tijd dat deze hypocrisie eens aan de kaak gesteld wordt. Ik had ooit in Amsterdam eens een katholiek vriendje die mij vertelde dat hij zich op school voor de biecht bij zijn pastoor moest melden. Toen vroeg deze geestelijke of hij wel eens met zichzelf speelde. Toen hij de vraag niet begreep, maakte de pastoor zijn gulp open en begon met zijn piemeltje te spelen. “Doe je dat wel eens?”, vroeg deze sexueel geperverteerde hem. “Nee, nee”, reageerde mijn vriendje bibberend van angst. “Dat moet je dan ook nooit doen hoor, want dat is heel slecht”, zei deze Zieleherder (sic!) , terwijl hij zijn massage onverdroten voortzette. Toen mijn vriend die me dit voorval later vertelde, deze gebeurtenis eindelijk aan zijn vader durfde te melden, werd hij door hem zwaar gestraft voor het feit dat hij zulke dingen over de pastoor durfde te vertellen! Of deze gang van zaken met betrekking tot het celibaat nu typisch is voor de katholieke kerk, zou ik niet zo een twee, drie weten, want op de Veluwse biblebelt weten ze wat dit betreft ook van wanten. Alleen de geïnstitutionaliseerde hypocrisie (waar o.a. condooms als aidsbescherming uit den boze zijn!) is wel kenmerkend voor deze wereldse grootmacht. Ik ben zeer, zeer geïnteresseerd in Pater Noster! Succes en blijf me op de hoogte houden s.v.p.

  6. Eric schreef:

    Het topje van de ijsberg. We komen juist uit Zwitserland, waar een Nederlander ook dit soort verhalen had over de periode toen hij op kostschool zat bij die geile, hypocriete kerkheren.
    Zo’n boek zal veel losmaken. Uitgeven dus.

  7. Rob schreef:

    Ik wens u heel veel succes met het uitgeven van dit boek. De RKK doet er alles aan om de misdaden in eigen kring te verbergen voor de buitenwereld. Ik hoop dat u ook aandacht gaat besteden aan het misbruik van kinderen in protestantse en reformatorische kring. Er zijn genoeg ouderlingen en anderen die misbruik van hun positie maken of hebben gemaakt. Ik hoop dat zoveel mensen zich gaan melden die dit aan den lijve hebben meegemaakt dat de RKK gedwongen wordt om volledige openheid van zaken te geven.

  8. Ed Oost schreef:

    Heb je het boek al af?

  9. H.J.Harry schreef:

    Elk geloof, elke doos binnen onze somenleving heeft een grote groep met een bevolking met onvoldoende zelfvertrouwen. Deze groep van de bevolking heeft sinds jongere leeftijd behoefte aan sex, maar niet zo vroeg gekregen als gehoopt.
    Deze groep van de bevolking heeft een behoefte sind jongzijnde, dus denkt daardoor dat ALLE mensen zo geboren worden. Dat onderscheid moet hun geleerd worden.

    Als er openheid zo kunnen komen voor jongeren die al sexuele behoeftes hebben en jongeren die dat “gatver” vinden, dan zouden er duidelijk veel MINDER slachtoffers vallen!!!

    Ik geef toe dat ik als 11-jarige pikkie al hoopte op sex met de vrienden van mijn oudste broer. Dat is een feit. Ben/was ik toen ziek? NEE, een behoefte die de ene anders is aangeboren dan de ander. Ik ben nu 30. Ik weet de normen en waarden te volgen, maar ik vind zeker dat er meer openheid mag komen aan hoe we weten wanneer een mens rijp/sexueel is. We kunnen niet een wet maken die vertelt wanneer een mens rijp/sexueel klaar is. Daarom hebben zijn er zoveel regels.

    Laat mensen die druk zetten op anderen dmv “machtig te zijn” of figuurlijk zo “sterk” te zijn, hun de les gewezen worden. Never Nooit sex wegens machttoon!!!!!!!!!!

    Maar de openheid van het “klaarzijn voor sex” MOET veel opener zijn. Sommige jongeren zijn echt wel klaar voor veel fun, ZOLANG ze er zin in hebben.

    Vandaar. Geen sex met MachtsVertoon (dat houdt in: geen sex, zolang BEIDE daar ZIN IN HEBBEN), geen leeftijdsgens, Openheid

    H.J.Harry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *